Friday, May. 29, 2020

Novi udar ciklone Antonela: U dijelu unutrašnjosti moguće poplave, udari vjetra do 100km/h

Autor:

|

23.10.2014

|

Kategorije:

Novi udar ciklone Antonela: U dijelu unutrašnjosti moguće poplave, udari vjetra do 100km/h

Ostaci uragana Gonzalo, aktualna ciklona Antonela, djeluje na vrijeme u Hrvatskoj i cijeloj regiji tijekom četvrtka. Središte joj je odmaklo na područje između Grčke i Bugarske, no središte vrtloga u višim slojevima troposfere (visinska ciklona) nalazi se iznad južnog Jadrana u popodnevnim satima četvrtka. Tako ciklona djeluje na vrijeme od istočne Italije, preko Slovenije, južne Austrije, Mađarske, Hrvatske, sve do istoka Balkana, Grčke i zapadne Turske.

Satelitska snimka naoblake nešto prije 17 sati (Sat24/Eumetsat)

Upravo se u popodnevnim satima četvrtka nad jugom Italije stvorio novi prizemni sekundarni centar spomenute ciklone, pa će se nestabilno vrijeme zadržati i u petak. Gradijent tlaka zraka u nadolazećoj noći i u prvom dijelu petka ponovno će na Jadranu biti izraženiji, pa će doći do novog jačanja bure.

Na Jadranu će oborina biti samo mjestimično, a u mnogim će se krajevima zadržati potpuno suho. Novi oborinski val već je zahvatio unutrašnjost zemlje, a to nikako nije dobra vijest za područja u kojima je zadnjih 48 sati već bilo velikih količina kiše. Kako će do sredine petka u unutrašnjosti zemlje mjestimice pasti i preko novih 50 litara oborine po kvadratnom metru, ne isključuje se mogućnost novih poplava.

Najugroženije je područje uz rijeke Ilova i Česma, gdje se tijekom petka i(li) suobote očekuje proglašavanje izvanrednog stanja.

Dobra je vijest da se tijekom drugog dijela petka, a osobito u dane vikenda očekuje stabilizacija vremena i prestanak oborina.

Uz probleme s oborinama, nove probleme s vremenom donijet će nam i sjeverni vjetrovi. Već kasno poslijepodne, a osobito u četvrtak navečer očekujemo olujne udare sjeverca u dijelovima sjeverozapadne Hrvatske i Gorskog kotara, udari se ponovno mogu približiti i 100km/h na pojedinim lokacijama. Na Jadranu će ponovno jačati bura pa će noćas i u petak podno Velebita biti olujne bure, ponegdje s orkanskim udarima, a to će izazvati nova ograničenja u prometu. Bura će tijekom petka puhati i u Dalmaciji. Iako će i tamo ponegdje biti olujnih udara, osobito popodne, bura će biti nešto slabija nego na sjevernom Jadranu. Bura će posvuda slabiti u dane vikenda.

Tijekom petka snijeg će padati u planinama Like i Gorskog kotara na visinama od 1000 do 1400 metara nadmorske visine.

Upozorenja na opasne meteorološke prilike pratite na stranicama DHMZ-a i sustavu MeteoAlarm.

Sinoptička situacija sljedeća 24 sata (MeteOffice)
19468434

19469226

19469722

Kopno

U petak i dalje uglavnom oblačno, povremeno će biti kiše, ujutro i u noći mjestimice i obilnije. Kiša će u drugom dijelu dana biti sve slabija, a u Slavoniji bi do kraja dana trebala prestati. Ostaje prohladno i vjetrovito uz umjeren, na udare prijepodne i jak vjetar sjevernih smjerova koji ponegdje može imati i olujne udare, osobito u Podravini i Međimurju te u planinskim krajevima. Vjetar će prema kraju dana oslabjeti. Jutarnja temperatura uglavnom od 4 do 9°C. Najviše dnevne temperature će jedva biti oko 10 Celzijevih stupnjeva, u gorju samo od 1 do 5°C pa je u višim predjelima još moguć i snijeg.

U subotu pretežno oblačno, tmurno i vlažno, U većini nizinskih krajeva će proći bez kiše, samo ponegdje je ujutro moguća slaba kiša ili rosulja. U Gorskom kotaru i Lici slaba kiša ili susnježica je moguća još tijekom cijelog dana. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Temperatura zraka bez veće promjene, uglavnom će biti od 7 do 11 Celzijevih stupnjeva, u gorju malo hladnije.

Jadran

U petak će biti djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku i u većini krajeva suho vrijeme. Puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima većinom od 15 do 20°C.

U subotu će biti pretežno sunčano ili pretežno vedro. Ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna. Sredinom dana i osobito poslijepodne bit će u slabljenju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 16°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 15 do 18°C, uz obalu i na otocima većinom od 18 do 22°C.

gusts 27

gusts 47

totalprec day2

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić