Tuesday, Jun. 22, 2021

Novi val vrućina zahvaća Europu

Autor:

|

29.08.2015

|

Kategorije:

Novi val vrućina zahvaća Europu

Zadnji dani kolovoza vraćaju u veliki dio našeg kontinenta, uključujući i naše krajeve,  ljetne vrućine.

I posljednja kolovoška subota je u Hrvatskoj donijela gotovo posvuda najviše dnevne temperature iznad 30°C.  Najtoplije je, mjestimice i vrlo vruće bilo na istoku Slavonije i u unutrašnjosti Dalmacije. Najviša temperatura, od mjesta za koja imamo službene podatke DHMZ-a,  je danas izmjerena u Kninu, 35.6°C.  Na aerodromu Osijek (Klisa) izmjereno je 34.9°C, u Gradištu 34.2°C, Slavonskom Brodu 33.8°C, Osijeku (Čepin) i Rijeci 33.5°C…U većini ostalih mjesta je danas izmjereno do 30 do 33°C. Danas je, u odnosu na petak,  osjetno zatoplilo i u višem gorju. Tako je na Zavižanu najviša dnevna temperatura od 25.0°C bila čak za 5°C veća od one izmjerene u petak.

Vrućine se intenziviraju i u susjednim zemljama. U Podgorici je danas temperatura porasla čak do 39.1°C. Samo malo toplije od Podgorice je bilo u Španjolskoj Cordobi (39.9°C) i  Sevilli (39.5°C).  Navedimo još neke najviše temperature u nekim europskim zemljama danas:  Antalya (Turska) 39.0°C,  Evora (Portugal) 37.8°C, Biarritz  (Francuska) 37.7°C, Qyteti Stalin (Albanija), Veliko Gradište (Srbija), Voznesens’K (Ukrajina) i Zenica (BiH) 37.6°C…

Vrućine se tijekom nedjelje proširiti i na veći dio srednje i istočne Europe i potrajat će i do kraja kolovoza i na početku rujna.

Naslovna slika: Novi val vrućina širi se nad  Europu tijekom zadnja dva dana kolovoza (ilustracija; accuweather.com)

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned