Wednesday, Apr. 1, 2020

Obilna kiša na jugu Kvarnera

Autor:

|

10.10.2017

|

Kategorije:

Obilna kiša na jugu  Kvarnera

Početak druge dekade listopada protječe u znaku promjenjivog vremena. Još jedan frontalni poremećaj  se  tijekom ponedjeljka i utorka premještao preko naših krajeva. U mnogim je krajevima uz promjenjivo oblačno vrijeme palo malo kiše, uglavnom su to bile jednoznamenkaste količine.

Ipak, na dijelu Kvarnera i u unutrašnjosti Istre kiša je, uz grmljavinske pljuskove  lokalno bila i obilnija. Tako je po jutarnjem izvještaju DHMZ-a na meteorološkoj postaji Krk (do 8 sati) pale 34 litre kiše. Obilnija kiša je danas pala i u Malom Lošinju. Izmjereno je 30 litara na kvadratni metar.

I meteorološke postaje s mreže pljusak.com  s tog područja su tijekom utorka izmjerile veće količine kiše: Susak, Donje Selo 49.8 mm, Mali Lošinj, Čikat 47.3, Susak, Sanbećina 47,  Žminj 43.4, Krk Baška 21.6, Pula Borik 20.7…

Kiše je bilo  i u dijelu unutrašnjosti. U zadnja 24 sata (do 20 sati) u Daruvaru je palo 14 mm, a u Zagrebu (Maksimir) 13 mm.

Tijekom ponedjeljka su na moru ispred zapadne obale Istre uočene i pijavice, ali nije bilo dojava o njihovu ulasku na kopno.

Najviše dnevne temperature su u unutrašnjosti imale vrijednosti od 15 do 18°C, a na Jadranu od 19 do 22°C. Na jugu Jadrana, gdje je bilo najviše sunčanog vremena temperature su dosezale i 23°C (Makarska, Dubrovnik).  I temperature mora na jugu Jadrana još se kreću oko 21 ili 22°C (Hvar), dok su na sjeveru malo niže (18 do 20°C).

Do kraja tjedna i početkom  slijedećeg tjedna (a vrlo  vjerojatno i u njegovom većem dijelu) očekuje nas  sve stabilnije, sunčanije i toplije vrijeme. Tako će središnji dio klimatološke jeseni proteći u znaku „babljeg“ ljeta. U unutrašnjosti će mjestimične jutarnje magle podsjećati da smo ipak u listopadu.

Naslovna slika: Pijavice, negdje na pola puta između Rovinja i Pule. Nije bilo nikakve prognoze da bi vrijeme moglo tako ugodno iznenaditi , 09. 10. 2017. – Foto: Entoni Novosel photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned