Thursday, Jul. 2, 2020

Obilna kiša na riječkom području, poledica u unutrašnjosti

Autor:

|

01.02.2017

|

Kategorije:

Obilna kiša na riječkom području, poledica u unutrašnjosti

Prijelaz iz siječnja u veljaču  obilježava promjena vremena. Iako je nad našim krajevima tlak zraka prvog dana veljače visok (od 1021 do 1025 hPa)  na vrijeme s jedne strane utječe visinska ciklona koja se nalazi nad srednjom Europom, a  sa jugozapada pritječe vlažniji i topliji zrak.

Kiša je na sjeveru Jadrana i u Gorskom kotaru počela zadnjeg dana siječnja ujutro, a do srijede ujutro su na riječkom području i u Gorskom kotaru  već pale veće količine. Po podacima DHMZ-a u 24 sata (do 7 sati 1. veljače) najviše kiše je palo u Crnom Lugu-Risnjak, 89 mm. Tek malo manje, 88.2 mm je izmjereno u Rijeci. Potom slijede Kukuljanovo 77.0, Bakar 62, Delnice 52, Pazin 39.7, Krk 38, Pula aerodrom 30.2, Mali Lošinj 27.4 mm. U ostalim krajevima je do jutra bilo manje oborine.  Kiša i dalje pada pa je izgledno da će već prvi dan veljače u Rijeci  donijeti najmanje mjesečni prosjek oborine (115.5 mm).

U unutrašnjosti  se mjestimice, osobito u sjevernim krajevima  kiša smrzava  u dodiru s još uvijek hladnom podlogom što stvara opasnu poledicu.

Obilna kiša i južina  je u Gorskom kotaru  i Lici smanjila snježni pokrivač. Tako je u 7 sati u Otočcu izmjereno 5 cm (15 cm manje nego prije 24 sata), u Gospiću 12 cm (-5 cm), Crnom Lugu 10 cm (-7 cm), Delnicama 11 cm (-8 cm), Ogulinu 15 cm (-10 cm). U nizinama unutrašnjosti je visina snijega jutros bila uglavnom ista ili tek malo manja u odnosu na dan ranije.  Jedino se na Zavižanu visina snijega povećala za 5 cm, pa je jutros izmjereno 70 cm.

Nakon dužeg vremena temperatura zraka u gotovo čitavoj zemlji imaju pozitivan predznak. Sredinom dana se malo ispod nule zadržava tek na krajnjem sjeverozapadu (u Varaždinu  i Čakovcu u 13 sati  je izmjereno -1°C).   Na Zavižanu je 0°C uz slab snijeg.

Poledica u Koprivnici, 1.2.2017. – foto: Marko Posavec

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned