Thursday, Jul. 9, 2020

Obilna kiša na riječkom području

Autor:

|

29.11.2014

|

Kategorije:

Obilna kiša na riječkom području

Iako se glavnina oborina vezana uz novu ciklonu (Edita) koja se približava sa Sredozemlja tek očekuje, u noći od petka na subotu i u subotu rano ujutro je na riječkom području pala vrlo obilna kiša. Kiša je bila praćena i jakom grmljavinom.  Većina meteoroloških postaja na tom području bilježi više od 50 litara kiše.

Po podacima sa mreže automatskih postaja pljusak.com jutros do 8 sati pale su slijedeće količine kiše: Poljane (iznad Ičića) 87 litara, Rijeka Vežica 86, Čavle 85,  Cernik 70 litara kiše.  Na području grada Rijeke glavnina kiše je pala u ranim jutarnjim satima.  Po podacima sa automatske meteorološke postaje u dvosatnom razdoblju od 5:37 do 7.37 sati palo je čak 69 litara kiše.  U tom razdoblju je izmjerena i jednosatna količina kiše od čak 49 litara.

I podaci sa DHMZ-a postaja govore o obilnoj kiši na riječkom području te u Gorskom kotaru.  U Kukuljanovu je palo 67 litara, Pargu Čabar 56,  Rijeci 52 , Crnom Lugu Risnjak 47, Delnicama 44, Puli 23 litre. Zanimljivo je da su istovremeno u Krku pale tek 3 litre kiše.

Obilnije kiše je tijekom noći bilo i na jugozapadu Istre. U Fažani je  palo 56 litara kiše. Zabilježimo i da je obilnije kiše bilo na području Imotskog, do jutra je palo 60 litara.

Malo kiše palo je do jutra  i u zapadnim krajevima unutrašnjosti te u Dalmaciji, ali se radi o tek pokoj litri oborine.

Subotnje jutro je donijelo i velike razlike u minimalnoj temperaturi između kopna i Jadrana. Po podacima DHMZ-a najhladnije jutro je bilo u Slavonskom Brodu sa -0.3°C. U većini nizina unutrašnjosti izmjerene su najniže temperature od 1 do 3°C,  a u gorju od 4 do 6°C. Na moru je bilo znatno toplije s najnižim temperaturama od 13 do 16°C.

Naslovna fotografija: sinoptička situacija nad Europom u 7 sati 29.11.2014. Centar duboke ciklone (Edita) nalazio se ispred najjužnijih obala Pirinejskog poluotoka

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned