Sunday, Jul. 3, 2022

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru

Autor:

|

09.05.2019

|

Kategorije:

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru

Nakon izraženog prodora sredinom prve dekade mjeseca, uslijedila su dva hladna jutra u kojima je u kopnenim krajevima bilo mraza.  U utorak 7. svibnja negativna temperatura na standardnih dva metra visine je izmjerena u gorskim krajevima (Zavižan -5°C, Parg -1.5°C, Puntijarka -0.8°C). Međutim, pri tlu, na visini od 5 cm bilo je mraza. U Sisku i Križevcima je izmjereno -1°C, Karlovcu i Varaždinu -2°C, a u Pazinu i Rijeci i -3°C.  Mraza je bilo i u unutrašnjosti Dalmacije. Hladno je bilo i slijedeće jutro, u srijedu 8.svibnja. Minimalne temperature su se u nizinama unutrašnjosti kretale od 0 do 6°C. U Slavonskom Brodu je izmjerena minimalna temperatura od -0.1°C.  Za usporedbu, apsolutni svibanjski minimum u Slavonskom Brodu je  -1.7°C (2.5.1970). godine.

Ipak, četvrtak 9. svibnja je donio više jutarnje temperature tako da mraza nije bilo. Minimalne temperature su porasle i na kopnu su imale vrijednosti do 9 do 11°C, a pozitive su bile i najniže temperature u gorju. Na Jadranu su minimalne temperature imale vrijednosti do 11 do 14.  Zatopljenje je nastupilo zbog dolaska novog frontalnog poremećaja koji je već krajem srijede donio kišu u najzapadnijim krajevima. Po podacima o količini kiše do 8 sati najviše kiše je palo u Crnom Lugu (34 mm) i u Rijeci (22.7 mm). Kiša je najobilnija bila tijekom jutra i prijepodneva  kada su na širem riječkom području i dijelu Istre pale  i veće količine.

U Rijeci je tako u zadnja 24 sata (do 20 sati) palo čak 68 litara kiše na kvadratni metar. Glavnina te kiše (45 mm ) je pala tijekom prijepodneva. Za usporedbu, prosječno u svibnju u Rijeci padne 103.8 litara kiše na kvadratni metar.  Još neke veće količine kiše (do 20 sati) su: Pazin 43, Pula aerodrome 42, Rijeka Omišalj 29, Parg 26, Sisak 23.5, Daruvar 23.1, Zagreb Pleso 22.1, Osijek, Mali Lošinj i Senj 21…

Od podataka s mreže pljusak.com izdvajamo 98 litara kiše koja je tijekom četvrtka pala na Platku. Ukupno je u prvih devet dana svibnja na Platku palo 156 litara oborine.

Fronta se brzo premještala prema istoku i jugu, pa je u zapadnim krajevima kiša prestala u rano poslijepodne, a do večeri se i razvedrilo. U večernjim satima kiša još pada na istoku Slavonije.

Količina kiše, 9.5.2019. (do 21:30 sati) , www.pljusak.com

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Ned