Thursday, Jun. 4, 2020

Obilna kiša na sjeverozapadu Hrvatske

Autor:

|

03.09.2014

|

Kategorije:

Obilna kiša na sjeverozapadu Hrvatske

Ciklona Simeon je obilježila i drugi rujanski dan.  Gotovo cijeli dan kiša nije prestajala u središnjim, sjevernim i osobito sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti. Osobito je obilna bila na širem varaždinskom području. Prema podacima sa mreže automatskih postaja pljusak.com tijekom utorka je najviše kiše, 76.2 mm palo u Črešnjevu. Ukupno je u prva dva dana mjeseca palo već 122.3 mm kiše.  U Ludbregu je u utorak palo 52 mm kiše, ukupno od ciklone 90 mm.  Na postaji Trnovec Bartolovečki je izmjereno ukupno 90 mm, od čega tijekom utorka 50 mm. Izdvojimo i Malu Suboticu sa 75 mm, od čega 45 mm tijekom dana.

Po podacima DHMZ-a, u Varaždinu je u prva dva dana rujna (do utorka u 20 sati) palo 93 mm kiše, čime je već nadmašen mjesečni prosjek za rujan koji iznosi 87 mm.

Na sjeveru Jadrana, u Dalmaciji i Slavoniji utorak je donio manje kiše, a ponegdje je i izostala-

Uz kišu i sjeverni vjetar, najviše dnevne temperature su u većem dijelu nizina unutrašnjosti dosegnule tek 15°C. U Slavoniji su se kretale od 17 do 19°C. Na oblačnijem sjeveru Jadrana danas se mjerilo od 18 do 21°C. Najtoplije je bilo u Dalmaciji, u srednjoj i južnoj  i iznad 25°C. Najtopliji su bili Dubrovnik sa 28°C, Makarska i Ploče sa 29°C, a u Hvaru je izmjereno 30°C, točnije 29.5°C.

 

Vrh vodenoga vala Mure stigao je u Hrvatsku, no ne očekuju se veće poteškoće, ali raste vodostaj rijeke Une, upozorio je večeras voditelj Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković. U Hrvatskim vodama očekuju da će Mura rasti još noćas, ali da njen vodostaj neće premašiti 415 centimetara. Od sutra se očekuje opadanje vodostaja te rijeke.

Đuroković upozorava da je u porastu vodostaj Une, uzrokovale su ga veće količine kiše koje su pale u BiH, a kiša još uvijek pada. Večeras u 21 sat vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici bio je plus 298 centimetara. Redovne mjere obrane proglašavaju se kada vodostaj prijeđe 340 centimetara, što se očekuje tijekom sutrašnjeg dana.

Hrvatski autoklub (HAK) izvijestio je večeras da su zbog vode na kolniku zatvorene županijske ceste Sveti Martin na Muri-Granični prijelaz Sveti Martin na Muri, te Šemovec-Jalžabet, kao i lokalna cesta u zoni Jalževec. Zbog izlijevanja rijeke Mure zatvoren je GP Sveti Martin na Muri.

Poplava u Jalžabetu i Novakovcu kod Ludbrega. 2.9.2014. Foto: Elektronički Varaždin | eVarazdin.hr 

Izlijevanje Mure u Podturnu. 2.9.2014. Foto: Alen Zadravec

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned