Friday, Jul. 10, 2020

Obilna kiša na sjeveru Jadrana

Autor:

|

29.11.2017

|

Kategorije:

Obilna kiša na sjeveru Jadrana

Mjesec studeni i klimatološku jesen ispraćamo uz novu frontu i ciklonu koja se preko naših krajeva premješta na sjeveroistok. Oborine su u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjeveru Jadrana počele u noći na srijedu i već su do jutarnjih sati izmjerene veće količine. Tako je u Crnom Lugu Risnjak do jutra palo 36 mm kiše, u Kukuljanovu 34 mm, a u Rijeci 32 mm.

Kiša je padala i tijekom cijelog dana, a na nekoliko postaja s mreže pljusak.com u neposrednom riječkom zaleđu su izmjerene i troznamenkaste količine kiše (do 21 sat): Marčelji 139 mm, Čavle 122 mm, Cernik 110 mm, Drenova 105 mm…

Od večeras dostupnih podataka s DHMZ postaja u zadnja 24 sata (do 19 sati) najviše kiše 66 mm je palo u Rijeci i na aerodromu Pula. Slijede Pazin s 48 mm, Mali Lošinj 45, Parg 44 mm, Ogulin 38, Rijeka Omišalj 36, Senj 31, Rab 30, Zadar Zemunik 21, Karlovac 19, Zadar Puntamika 16, Gospić 10…U ostalim krajevima je do večeras palo manje kiše, najmanje (ispod 1 mm ili je i izostala) na jugu Jadrana i u većem dijelu Slavonije.

Na sjeveru Jadrana danas je bilo i grmljavine, osobito na Kvarneru. Dan je obilježilo i jugo koje osobito u Dalmaciji bilo i jako.

Nakon vrlo hladnog jutra u utorak, srijeda je pokoji jutarnji minus donijela uglavnom u Slavoniji i gorju, te samo ponegdje u zapadnim krajevima unutrašnjosti. Danju su se najviše dnevne temperature u unutrašnjosti kretale od 4 do 8°C , a na Jadranu od 10 do 14°C.

Snijega je tijekom dana bilo samo u najvišem gorju. Večeras u 19 sati na Zavižanu je izmjereno 36 cm snijega (u 7 sati ga je bilo 29 cm), u Pargu je izmjereno 15 cm  snijega (8 cm novog), a na Puntijarci 19 cm (4 cm novog). U večernjim satima snijeg je počeo padati i u nižim predjelima Gorskog kotara.

Naslovna slika: Količina oborine na postajama mreže pljusak.com na području sjevernog Jadrana i zaleđa

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned