Thursday, Jul. 9, 2020

Obilna (srpanjska) kiša na sjeveru Jadrana i u Gorskom kotaru

Autor:

|

01.07.2017

|

Kategorije:

Obilna (srpanjska) kiša na sjeveru Jadrana i u Gorskom kotaru

Još jedan frontalni poremećaj vezan uz prostranu europsku ciklonu tijekom petka i u noći na subotu se premještao preko naših krajeva. Naoblačenje s kišom  je već sredinom petka zahvatilo sjeverni Jadran i Gorski kotar, te se brzo širilo prema središnjim krajevima unutrašnjosti.  Tijekom noći fronta se premještala dalje na istok i jug, ali je veći dio Dalmacije ponovno ostao suh, tako da se suša nastavlja.  Već od jutra je u zapadnim krajevima nastupilo razvedravanje koje se brzo širilo prema istoku i jugu.

Na dijelu sjevernog Jadrana, te osobito u Gorskom kotaru pala je vrlo velika količina kiše. Iako je ta kiša pala uglavnom tijekom petka, posljednjeg dana lipnja, klimatološka pravila (zbog izvršenog mjerenja jutros u 8 sati)  nalažu da se ta kiša  službeno evidentira kao srpanjska kiša.

Po podacima DHMZ-a najviše kiše je palo u Delnicama, čak 78 mm. Potom slijedi Crni Lug Risnjak gdje je izmjereno 73 mm kiše.  U Senju je palo 59.5 mm, čime je gotovo ispunjen srpanjski prosjek koji iznosi 64.1 mm.

Na Zavižanu je izmjereno 56.4 mm kiše, što je više od polovice srpanjskog prosjeka koji iznosi 92.6 mm. Srpanj je na Zavižanu prosječno najsušniji mjesec, ujedno i jedini mjesec u kojem prosječna mjesečna količina oborine nije troznamenkasta. U Bakru je palo 54 mm, a u Kukuljanovu 44.0 mm.

I u Rijeci je već premašena polovica prosječne srpanjske količine kiše. Jutros je izmjerena količina od 40.6 mm, a mjesečni prosjek je 78.1 mm.

Još neke  veće količine kiše su: Krk 30 mm, Rab 25.6, Gospić 25.4, Parg Čabar 24.7, Ogulin 24.5, Sljeme 22.6, Virovitica 20, Pula 19, Zagreb Maksimir 18.7…U Slavoniji je najviše kiše palo u Slavonskom Brodu, 10.5 mm.  U Dalmaciji je malo  kiše palo samo na sjeveru (Zadar 2.9 mm, Knin 2.2, Šibenik 0.8 mm).

Za razliku od fronte tijekom srijede, jučerašnja je donijela vrlo malo ili nimalo grmljavine. U gorju,  u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjeveru Jadrana malo je osvježilo. Minimalne jutarnje temperature su se kretale od 15 do 17°C. U unutrašnjosti Istre (Pazin) je izmjereno 13°C, a u gorskim krajevima uglavnom oko 10°C.  Na sjeveru Dalmacije je jutro donijelo temperature oko 18°C, a od Splita južnije je noć na prijelazu iz lipnja u srpanj bila topla s najnižim temperaturama iznad 20°C. Najtoplije je bilo u Dubrovniku s 25.0°C.

Na Zavižanu je prvo srpanjsko jutro osvanulo svježe s minimalnom temperaturom od 6.4°C. Zanimljivo je da je srpanj jedini mjesec u kojemu na Zavižanu u povijesti mjerenja (od 1953. godine) nije izmjerena negativna temperatura. Najbliže temperaturnom minusu u srpnju je bilo 16. srpnja 1970. godine kada se temperatura spustila do 0.2°C. A na današnji dan, 1975. godine na Zavižanu ja padao snijeg i izmjerena su 3 cm, što je postao i ostao srpanjski rekord za visinu snijega. Snijeg je na Zavižanu padao i 17. srpnja 1970. godine, ali se nije zadržao na tlu.

Naslovna slika: satelitska snimka 1.7.2017. u 7.15 – fronta napušta naše krajeve (sat24.com)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned