Tuesday, Jul. 7, 2020

Obilna kiša pala i na Hvaru: U tri sata pala mjesečna količina kiše

Autor:

|

03.10.2018

|

Kategorije:

Obilna kiša pala i na Hvaru:  U tri sata pala mjesečna količina kiše

Klimatološko ljeto je u Hvaru bilo sušno, najviše zahvaljujući izrazito suhom kolovozu. Nakon što su u lipnju i srpnju količina kiše bila oko prosjeka za te ljetne mjesece, u kolovozu su pale samo  3 litre kiše, a prosjek je 37.5 litara. Ukupno je u tri ljetna mjeseca palo 60.9 litara kiše, što je  58% prosječne ljetne količine oborina. I rujan je bio suh s 18.4 litara, a prosjek je 59.3 litre kiše na kvadratni metar.

Tako je u zadnja 4 mjeseca (svibanj-rujan) u Hvaru ukupno palo 79.3 litara kiše (prosječno u tom razdoblju padne 157.2 litara kiše. Dakle, palo je oko polovice prosječne količine.

Sve je to obilno nadoknađeno u prvim večernjim satima ponedjeljka 2. listopada.  Hvar je zahvatilo kišno nevrijeme i u kratkom vremenskom intervalu (glavnina oborine je pala od 17 do 20 sati) , pala je gotovo u litru prosječna listopadska količina kiše.

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u 8 sati ujutro, 3. listopada izmjereno je 86.2 litara kiše na kvadratni metar (podaci za  zadnja 24 sata). A listopad je u Hvaru, s prosječnih 87.9 litara kiše treći najkišovitiji mjesec. Više kiše prosječno padne samo u studenom (103.1) i prosincu (100.7).

Velika količina oborina u kratko vrijeme preplavila je ulice Hvara, pa su zabilježene brojne vatrogasne intervencije ispumpavanja vode.

Zanimljivo, na drugim dijelovima Hvara, osobito istočnim i sjevernim, nije pala ni kap kiše, pa su Jelsa i Stari grad ostali potpuno suhi.

U ponedjeljak kasno poslijepodne ispred Hvara se formirala i pijavica.

Pijavica ispred Hvara oko 17:15 . Foto: Zorana Miličić

Poplavljen Hvar 2.10.2018. – foto: DVD Hvar

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned