Friday, May. 29, 2020

Obilna kiša pala u Slavoniji

Autor:

|

25.05.2015

|

Kategorije:

Obilna kiša pala u Slavoniji

Posljednji tjedan klimatološkog proljeća počeo je u znaku nastavka utjecaja ciklone Cvjetko, koja na vrijeme utječe već peti dan.  U noći od nedjelje na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka najviše kiše je palo u Slavoniji. Po podacima DHMZ-za u 24 sata (do ponedjeljka u 20 sati) najviše kiše mjere postaje Osijek Klisa 50 mm i Osijek Čepin 43 mm. Slijede Slavonski Brod 41 mm, Gradište 37, Daruvar 24, Zavižan 20 mm.

I po  podacima sa mreže pljusak.com  najviše je kiše tijekom ponedjeljka palo u Slavoniji.  Izmjereno je od 31 litra u Đakovu do 50 litara na aerodromu Daruvar.

Kiše i pljuskova je bilo ponegdje  i na Jadranu.  U Zadru je poslijepodnevni pljusak donio  po podatku s DHMZ postaje 13 mm,  dok je na meteorološkoj postaji Kampo Kaštelo sa mreže pljusak. com izmjereno 23 mm kiše.  Od većih količina na Jadranu izdvojimo 35 litara u Metkoviću, 22 litre u Grudi, te 21 litru kiše u Mandaljeni. Tijekom poslijepodneva je od 12 do 18 litara kiše palo i na istočnoj obali Istre.  Dvoznamenkaste količine kiše bilježe se mjestimice i u Lici (Brinje i Krasno 18 mm), dok je u ostalim krajevima ponedjeljak je donio manje kiše ( uglavnom tek 1 do 2 mm) ili je kiša i izostala.

Uz dosta oblaka  najviše dnevne temperature su u unutrašnjosti imale vrijednosti od 15 do 18°C. Na Jadranu je bilo malo toplije uz najviše dnevne temperature od 18 do 21°C, a najtopliji  su sa 22°C bili Rab, Mali Lošinj i Omišalj, a toliko je izmjereno i u Pazinu. Hladno je bilo u najvišem gorju pa je tako na Zavižanu temperatura danas porasla tek do 6.3°C.

Naslovna fotografija: Kišne zavjese obojane sunčevim bojama u zalazak… 25.5.2015. M.Lošinj  – Foto: Sandro Puncet / Sandro Puncet Photos

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned