Tuesday, Jul. 14, 2020

Obilna kiša u Dubrovniku

Autor:

|

25.09.2017

|

Kategorije:

Obilna kiša u Dubrovniku

I početkom posljednjeg rujanskog tjedna nastavlja se nestabilno i promjenjivo vrijeme koje je obilježilo prvi mjesec klimatološke jeseni.    Današnji jutarnji podaci DHMZ-a o količini kiše koja je pala (u 24 sata do 8 sati ujutro) potvrđuju da je na dijelu Kvarnera i Istre bilo vrlo obilne kiše. Neke veće količine su bile: Bakar 131 mm, Kukuljanovo 91, Pula aerodrom 45.1,  Mali Lošinj 44.2, Poreč 40.3…

Kiše i pljuskova bilo je u ranim jutarnjim satima na području splitskom i šibenskom području gdje je palo do desetak litara kiše. Tijekom dana je  u mnogim krajevima palo još malo kiše, uglavnom duž Jadrana, dok je u unutrašnjosti kiše bilo tek malo ili je i izostala.

Najzanimljiviji oborinski podatak stiže iz Dubrovnika kojeg je u ranim poslijepodnevnim satima zahvatilo jako kišno nevrijeme. U kratko vrijeme je pala velika količina kiše koja je poplavila gradske ulice.  Prema podacima mreže automatskih postaja pljusak.com na meteorološkoj postaji Gruž u samo dva sata je palo 69 litara kiše na kvadratni metar, od čega je čak 50 litara palo u sat vremena.  U Mokošici je palo 60 litara kiše, a na postaji Petka 25.2 mm.

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a (Dubrovnik Gorica)  danas je palo 55 litara kiše na kvadratni metar. Za usporedbu prosječna mjesečna količina kiše u rujnu iznosi 94.3 litre.  Do danas je u Dubrovniku već gotovo pala ta prosječna mjesečna količina, odnosno palo je 89 litara kiše. Zajedno s današnjih 55 litara mjesečni je prosjek znatno premašen. Obilne rujanske kiše uslijedile su nakon ekstremno sušnog ljeta u kojemu je (u tri ljetna mjeseca) palo tek 2.7 litara kiše.

Najviše dnevne temperature su se u unutrašnjosti kretale od 15 do 18°C, a na Jadranu od 18 do 22°C koliko je izmjereno u Dubrovniku. Tako je Dubrovnik danas bio i najkišovitiji i najtopliji grad.

Dubrovnik, 25.9.2017. – foto: Dulist.hr

Više slika na stranicama Dulist.hr

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned