Friday, Jul. 3, 2020

Obilne oborine ciklone Goran: Snijeg zatrpao Moslavinu

Autor:

|

04.03.2016

|

Kategorije:

Obilne oborine ciklone Goran: Snijeg  zatrpao  Moslavinu

Da i ožujak zna donijeti zimska iznenađenja pokazala je i ciklona Goran koja je tijekom četvrtka i u noći na petak mnogim krajevima donijela obilne oborine. I dok je obilniji snijeg u gorskim krajevima bio očekivan, velike količine snijega su iznenadile stanovnike Moslavine.  Prema podacima DHMZ-a u 7 sati ujutro je u Kutini izmjereno čak 23 cm snijega, a u Sisku 17 cm.  Obilan  i mokar snijeg je srušio mnoga stabla, a tijekom prijepodneva na  dijelu područja nije bilo struje.  Snijeg je zabijelio i Hrvatsku Kostajnicu gdje je jutros izmjereno 11 cm, dok je u Lipiku jutros izmjereno 9 cm snijega.

Snijeg je iznenadio i stanovnike Bjelovarsko-bilogorske županije. U Daruvaru je jutros izmjereno 12 cm snijega, a snijeg je padao i tokom dana pa je u 19 sati izmjereno 19 cm snijega. Na Bilogori je jutros izmjereno 10 cm snježnog pokrivača, a u Bjelovaru 3 cm. U Virovitici je ujutro izmjereno 10 cm snijega. Snijega , ali znatno manje je bilo i u sjeverozapadnim krajevima. U Bednji 6 cm,  a Varaždinu 3 cm.

Najviše snijega je ciklona Goran donijela Gorskom kotaru. Tako je jutros u Delnicama izmjereno 42 cm snijega (sve od  ciklone).  U Pargu Čabar je palo 30 cm, a u Crnom Lugu 27 cm.  Na Zavižanu je tijekom četvrtka palo novih 26 cm snijega pa je u petak ujutro izmjereno 74 cm, a navečer i 76 cm, što je najviše u aktualnoj sezoni.   Dosta snijega je palo i na Sljemenu, ujutro je izmjereno 40 cm. Snijeg je tek malo zabijelio Liku. Tako je u Gospiću ujutro izmjereno 4 cm, a u Otočcu te 1 cm.  Više ga je palo na području Plitvičkih jezera.

Količina oborina koja je pala u nekim krajevima je bila i rekordna dnevna za mjesec ožujak. Novi dnevni rekordi u količini oborine su postignuti u Puli (aerodrom) gdje je do 7 sati ujutro palo 46.2 mm oborine,  Daruvaru sa 39.2 mm oborine te u Sisku sa 39.9 mm oborine. U Daruvaru je oborine (snijega) bilo i tijekom dana pa je večeras u 19 sati izmjereno 55 mm (u zadnja 24 sata).

Zanimljivo je da je ciklona Goran najmanje oborine donijela riječkom području. Tako je u Rijeci palo tek 0.6 mm kiše, što je dobrodošao predah nakon najkišovitije veljače u povijesti mjerenja. Podsjetimo da je veljača u Rijeci donijela 407.7 mm kiše.

Ciklona je do kraja petka odmaknula od napih krajeva uz smirivanje vremena, ali samo kratkotrajno jer nam prvi ožujski vikend donosi novu ciklonu sa zapada, ali i zatopljenje.

Posljedice obilnog snijega u Kutini – foto: facebook/kutina.hr

slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned