Saturday, Jul. 11, 2020

Obilni pljuskovi na šibenskom području

Autor:

|

09.05.2018

|

Kategorije:

Obilni pljuskovi na šibenskom području

Rano jutros sjeverni dio srednjeg Jadrana zahvatio je neverin koji se sporo premještao uz obalu sa zadarskog na šibensko, pa  na splitsko područje, piše portal sibenik-meteo.

U kratko vrijeme je pala velika količina kiše. Prema podacima DHMZ-a na službenoj meteorološkoj postaji Šibenik je palo 37 litara kiše, što je tri četvrtine mjesečnog prosjeka. Naime, u svibnju u Šibeniku prosječno padne 48.6 mm kiše, što ga čini (nakon srpnja i kolovoza) prosječno trećim najsušnijim mjesecom u godini.  Zajedno s 22.4 litre kiše koja je do jutros već pala u Šibeniku od početka svibnja, mjesečni je prosjek već premašen.

I podaci s automatskih postaja mreže pljusak.com pokazuju da je pala velika količina kiše.

Najviše kiše je izmjereno je na otoku Krapnju gdje je za kratko vrijeme palo 53  litara kiše po metru četvornome. Slijede Žaborić i Vodice sa 42, Šibenik Krvavica i Poljica (Marina) s 38,  Rogoznica 35,  Zaton 32, Primošten- Supljak i  Šibenik Vidici 30….

Uz lokalno jake pljuskove bilo je i intenzivne grmljavine, a senzor za mjerenje intenziteta grmljavine na širem šibenskom području izbrojao je gotovo 500 udara munja.

Na zadarskom području je palo od 14 litara kiše (Puntamika) do 18 litara (Zemunik). Malo kiše je bilo još ponegdje na Jadranu, dok se u kopnenim krajevima danas zadržalo suho.

Šire šibensko područje je  sredinom dana bilo  najhladnije u zemlji. Dok su  se drugdje temperature kretale većinom od 20 do 25°C, u Šibeniku i okolici temperaturu su oko  podneva bile od  13 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Najviše dnevne temperature su  i na kopnu i na moru bile ujednačene i u većini mjesta je izmjereno od 23 do 26°C.

Intenzivni pljuskovi po Dalmaciji
Izvor: Vrijeme & radar / WetterOnline

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned