Saturday, Jul. 4, 2020

Obilni pljuskovi zahvatili Istru, riječko područje i Slavoniju

Autor:

|

14.06.2016

|

Kategorije:

Obilni pljuskovi  zahvatili Istru, riječko područje i  Slavoniju

I  utorak se pridružio nizu vrlo nestabilnih  lipanjskih dana. Na udaru jakih grmljavinskih oluja ponovno su se našli dijelovi Istre, Rijeka i okolica, a jačih nevremena je bilo i u Slavoniji. U poslijepodnevnim se satima jači olujni sustav razvio nad središnjom Istrom. U Pazinu i okolici je ponovno pala obilnija kiša, a bilo je i tuče.  S nove 34 litre kiše koja je pala u zadnja 24 sata (glavnina danas poslijepodne) ukupna količina kiše koja je od početka mjeseca pala u Pazinu se popela već na 258 litara. Time se Pazin približava već i trostrukoj mjesečnoj količini kiše (za razdoblje 1961.-2014. lipanjski prosjek je 91.6 litara kiše).

I šire područje Rijeke je zahvatilo kasno poslijepodne i navečer jače grmljavinsko nevrijeme.  U Rijeci je na službenoj postaji DHMZ-a do 20 sati izmjereno 23 litre kiše, ali je nevrijeme trajalo i dalje.   Znatno više kiše zabilježile su meteorološke postaje mreže pljusak.com u Rijeci i  okolici. Najviše je palo na postaji Cernik (područje Grobnika), čak  75 litara kiše.  Ostali podaci su: Kukuljanovo 44, Rijeka Rujevica 42, Rijeka Kampus 39, Hreljin 29 litara kiše.

Pljuskova i grmljavine je bilo i u nizinama unutrašnjosti. U okolici Kutjeva  i Požege je bilo i tuče. Na meteorološkoj postaji Požega  palo je 17.6 litara kiše, u Jakkšiću 16.6, a u Krapini 13.4 litara.

U Dalmaciji je danas bilo najviše sunčanog i suhog vremena. Najviše dnevne temperature su u cijeloj zemlji bile ujednačene i kretale su se od 24 do 26°C. Najtoplije je bilo u Osijeku (Klisa 27.0°C) i Slavonskom Brodu (27.4°C).

Naslovna slika: pogled iz Labina na poslijepodnevnu oluju nad središnjom Istrom

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned