Saturday, Jul. 4, 2020

Obilniji pljuskovi u Šibeniku i Vidu

Autor:

|

06.09.2014

|

Kategorije:

Obilniji pljuskovi  u Šibeniku i Vidu

Ni šesti rujanski dan nije prošao bez izraženijih oborinskih epizoda.  U većem dijeli zemlje i subota je donijela promjenjivo i pretežno oblačno vrijeme, a najviše sunčanog i suhog vremena bilo je na sjevernom  Jadranu.

Tijekom poslijepodneva izraženiji  su pljuskovi zahvatili dijelove Dalmacije, a u zaleđu je bilo i grmljavine. Najobilniji su bili na području Vida i Šibenika. U Vidu je danas pala 31 litra kiše, a na postaji Šibenik Šubićevac  30 litara  kiše.  Glavnina te kiše ja pala  sredinom poslijepodneva u samo sat vremena. Na ostalim šibenskim postajama sa mreže pljusak.com pale su slijedeće količine kiše: Dubrava 9.4 mm, Vidici 26.7, Rokići 27.0 mm.  Na DHMZ postaji u Šibeniku danas je palo 26 litara kiše. Iako je ciklona Simeon od početka rujna u mnogim krajevima zemlje donijela velike količine kiše, Šibenik je do danas ostao pošteđen, pa je do jutros u 7 sati na službenoj postaji pala 31 litra kiše. S današnjih 26 litara, palo je 75% mjesečnog prosjeka za rujan koji iznosi 76 mm.

Dosta oblaka je bilo i u unutrašnjosti, ali danas nisu pale veće količine kiše. Tek na desetak postaja mreže pljusak. com (uglavnom u Slavoniji) je palo od 4 do 9 mm, a dvoznamenkasta količina (11 mm)  je izmjereno samo u mjestu Turjak, sjevernije od Požege.

U nizinama unutrašnjosti su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 19 do 22°C, a na Jadranu od 24 do 27°C. Zanimljivo je da je Šibenik sa 28.0°C bio i najtopliji, po večeras  dostupnim podacima DHMZ-a. Blizu su bili i Rab sa 27.7°C i Split Marjan sa 26.6°C.

Popodnevni pljusak u Šibeniku, 6.9.2014. Foto: Tomislav Donđivić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned