Saturday, Jul. 4, 2020

Oborine na zapadu, ljeto na istoku: Obilna kiša na riječkom području, u Slavoniji +29°C!

Autor:

|

14.10.2014

|

Kategorije:

Oborine na zapadu, ljeto na istoku: Obilna kiša na riječkom području, u Slavoniji +29°C!

Iako su i tijekom utorka na istoku Slavonije temperature bile prave ljetne i gotovo su dosezale 29°C, sredina listopada donosi nam prekid „babljeg ljeta“. Slijedeća tri dana (15.-18. listopada) nalazit ćemo se pod ciklonalnim utjecajem pa će kiše, mjestimice i obilnije,  biti u mnogim krajevima.

Frontalni poremećaj koji se u noći od ponedjeljka 13. na utorak 14. srpnja premještao preko sjevernog Jadrana i  zapadnih krajeva unutrašnjosti donio je najviše kiše na širem riječkom području. Na aerodromu Rijeka (Omišalj na Krku) već je do 8 sati ujutro palo 45 litara kiše, a  ukupno u zadnja 24 sata (do 20 sati 14.10.) ukupno su pale 72 litre kiše.  Na službenoj gradskoj postaji Rijeka Kozala pale su 44 litre kiše, glavnina (oko 30 mm) tijekom  kratkog, ali izraženog grmljavinskog nevremena koje je zahvatilo centar Rijeke u kasnim poslijepodnevnim satima.

Klimatološki je listopad u Rijeci sa prosječnih 179 mm kiše, drugi najkišovitiji mjesec u godini (nakon studenog). U prvih 13 dana ovogodišnji listopad u Rijeci je bio izrazito suh sa tek 2 litre kiše. Čini se da će zaostatak biti nadoknađen ovih dana. Od ostalih podataka DHMZ-a spomenimo Ogulin sa 23 litre, Pazin sa 16 i Senj sa 10 mm u zadnja 24 sata.

I podaci sa mreže Pljusak.com govore o obilnoj kiši na riječkom području i u Gorskom kotaru.  Izdvajamo 62 litre kiše u  Velikoj Lešnici kod Broda na Kupi, zatim 41 litru u Njivicama na Krku, 30 litara u Cerniku i na Pehlinu te 26 litara u Čavlima.

Sredinom dana se i na području Banovine preko Pounja i zapadne Posavine premještao manji izraženiji grmljavinski oblak, najvjerojatnije i manja superćelija.

Utorak je bio vrlo topao u većem dijelu Slavonije i Dalmacije. Najviša temperatura od čak 28.6°C je izmjerena na meteorološkoj postaji Osijek Klisa, a u gradu (Osijek Čepin) je izmjereno 28.3°C.  Na Jadranu su  najtopliji bili Šibenik sa 26.7°C te Ploče sa 26°C.  U većem dijelu zemlje su izmjerene najviše dnevne temperature od 22 do 25°C.

 Tmin  (DHMZ)
slika

Tmax (DHMZ)
slika

Oborine (DHMZ)
slika

 

Munje nad Rijekom, 13.10.2014. Foto: Hrvoje Saršon Photography

 

Lijepi mammatusi iznad Zagreba, 14.10.2014. Foto: Monika Mo

 

Pogled iz Sunje prema Posavini sredinom dana – foto: Mario Sekulić

 slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned