Friday, Oct. 30, 2020

Očekuje li nas blaga zima?

Autor:

|

17.10.2018

|

Kategorije:

Očekuje li nas blaga zima?

Poznata američka meteorološka tvrtka Accuweather izdala je najnoviju sezonsku prognozu za nadolazeću zimu za područje Europe. Glavni naglasci njihove prognoze za zimu su: blaga zima na jugu, česte oluje na sjeverozapadu i zapadu, a najviše snijega i hladnoće na istoku i sjeveroistoku našeg kontinenta.

Iako sezonske prognoze imaju svoju primjenu i sve se više usavršavaju, bitno je znati da je postotak njihove ostvarivosti bitno niži od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza!

Meteorolozi Accuweathera za veći dio Sredozemlja, uključujući i naše krajeve, predviđaju blagu, iznadprosječno toplu zimu. Količina oborine bi, prema toj prognozi, trebala biti ispod prosjeka. Dugotrajnija hladnija razdoblja se ne očekuju na Sredozemlju. I u višim predjelima balkanskog poluotoka predviđa se manje snijega u nadolazećoj zimi. Izuzetak je područje Grčke tj. jugoistok kontinenta gdje se ipak očekuju povremeni zimski prodori. Na području zapadnih Alpa snijega tijekom zimskih mjeseci ne bi trebalo nedostajati. Uz očekivane česte prodore toplijeg zraka sa zapada kontinenta moguća je povećana opasnost od lavina.

Zapadnu i srednju Europu očekuje iznadprosječno topla zima. Zbog čestih atlantskih ciklona i količina oborina tijekom zimskih mjeseci bi trebala biti iznadprosječna. Sjeverozapad Europe, odnosno područje Irske, Velike Britanije, sjevera Francuske i Njemačke te zapad Skandinavije ove zime bi se trebao često nalaziti na udaru snažnih atlantskih oluja praćenih olujnim vjetrovima. Osobito bi te oluje trebale biti česte tijekom siječnja i veljače. Izraženijih dužih perioda hladnijeg vremena zbog tih čestih atlantskih prodora ne bi trebalo biti. Meteorolozi Accuweathera naglašavaju da to ne znači da će izostati i hladnija razdoblja, ali se veća snježna iznenađenja ne očekuju.

Najviše zimskog vremena uz česte prodore hladnog sibirskog zraka se predviđa za područje istočne i sjeveroistočne Europe. Osobito bi drugi dio zime tim krajevima mogao donijeti i obilnije snježne oborine. I na području srednje Europe su mogući povremeni hladniji prodori s istoka i sjeveroistoka. U kombinaciji s čestim atlantskim ciklonama, vjerojatne su i povremene snježne oborine sve do nižih područja.

Sezonska prognoza Accuweather-a za zimu 2018./19.

Komentari

Share This Article

Related News

Europa: Rekordno topli lipanj
Lipanj 2019 : Najtopliji lipanj na globalnoj razini
WMO: Potvrđen  novi temperaturni rekord za Aziju  54.0°C

O Autoru

Ned