Monday, Jul. 13, 2020

Od sutra više suhog vremena, na Jadranu bura!

Autor:

|

19.10.2015

|

Kategorije:

Od sutra više suhog vremena, na Jadranu bura!
Kiša će u ponedjeljak biti neravnomjerno raspoređena; ponegdje će pasti tek koja litra, a negdje i preko 50 litara. Već od utorka slijedi stabilizacija, a od srijede i bura koja će svoju kulminaciju imati u četvrtak ujutro.

Skoro da nema dijela Hrvatske koji u dosadašnjem dijelu listopada nije primio više kiše od mjesečnog prosjeka, a ponegdje je, primjerice na vodičkom području, taj prosjek i višestruko premašen. Početak tjedna donosi nam još jednu promjenu vremena, a s njom još jednu listopadsku kišu. Dobra je vijest da bi za veći dio Hrvatske to bila posljednja kiša do kraja tjedna.

JADRAN:

Danas će biti umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Prijepodne će oborine biti češće na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji, a u drugom dijelu dana u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Količina oborina bit će neravnomjerno raspoređena, pa će ponegdje pasti tek koja litra, a ponegdje su moguće nove obilne oborine. Krajem dana na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Ujutro će južnije od Zadra puhati umjereno, na moru ponegdje i jako jugo, a sjevernije će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova koji će se do kraja dana širiti na veći dio Jadrana. Navečer će zapadnije od Senja zapuhati umjerena do jaka bura. Jutro će biti relativno toplo s minimalnim temperaturama od 12 u zaobalju do 18°C na vanjskim otocima. Najviše dnevne temperature od 15°C u unutrašnjosti Istre do 23°C na jugu Dalmacije.

utorak na većem dijelu Jadrana pretežno sunčano, još je u početku na jugu Dalmacije moguća slaba kiša. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima. U Dalmaciji u početku tramontana koja će prema kraju dana okretati na umjerenu, ponegdje i pojačanu buru. Jutro hladnije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 10°C uz obalu i na otocima od 11 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 16°C u zaobalju, uz obalu i na otocima od 16 do 21°C.

Srijeda donosi suho i barem djelomično sunčano vrijeme. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura. Podno Velebita bura će biti olujna. Bura će navečer posvuda biti u jačanju, a podno Velebita se očekuju orkanski udari. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature od u zaobalju od 12 do 16°C, uz obalu i na otocima od 16 do 20°C.

četvrtak na sjevernom Jadranu djelomično ili pretežno sunčano i suho. U Dalmaciji promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Južnije od Makarske, a osobito u južnoj Dalmaciji, može biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjerena do jaka bura, ujutro podno obalnog gorja ponegdje vrlo jaka do olujna, a podno Velebita očekujemo olujnu buru s orkanskim udarima. Bura će prema večeri početi slabiti. Najviše dnevne temperature većinom od 14 do 19°C, u zaobalju ponegdje i malo niže.

Pretežno sunčano bit će tijekom petka. Ujutro će puhati umjerena do pojačana bura i tramontana, podno obalnog gorja i dalje uz mogućnost olujnih udara, a vjetar će slabiti u drugom dijelu dana. Jutarnje temperature bez veće promjene, danju u manjem porastu i bit će većinom od 17 do 22°C.

Dani vikenda proteći će u znaku pretežno sunčanog, ponegdje i vedrog vremena. Sjeverni vjetrovi će sve više slabiti, a u nedjelju je uz obalu moguć slab jugozapadnjak. Jutra će biti svježa, osobito u zaobalju, gdje temperature mogu padati i ispod 5°C. Danju posvuda toplo, na velikom dijelu obale i otoka temperature će u najtoplijem dijelu dana prelaziti 20°C!

UNUTRAŠNJOST:

Tijekom ponedjeljka će iznad nas biti nova ciklona, nazvana Marko. To znači većinom oblačan dan, a povremeno će biti i kiše, mjestimice i više od 15 litara po metru četvornom. Zapuhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će se temperatura zraka malo sniziti u odnosu na vikend i sredinom dana se očekuje od 8 u gorju do 12 ili 13 Celzijevih stupnjeva na istoku.

U utorak još uvijek pretežno oblačno, još samo u noći možda s malo kiše. Tijekom dana većinom suho, a nije isključeno da se možda pojavi i malo sunca, osobito poslijepodne i prema večeri. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Bit će malo hladnije uz jutarnju temperaturu oko 5, a najvišu dnevnu oko 12 Celzijevih stupnjeva.

Postupna stabilizacija vremena se očekuje sredinom tjedna. Ali to u ovom jesenskom dijelu godine, a posebno nakon obilnih kiša, ne mora nužno značiti sunčano vrijeme. Naime, sredinom tjedna je dosta velika mogućnost za maglu ili nisku naoblaku pa je pitanje hoćemo li i koliko vidjeti sunca. Jutra ostaju prohladna, a dnevna temperatura se neće bitno mijenjati ili će možda samo malo pasti. U slučaju vedrih noći postoji mogućnost za slab mraz pa budite na oprezu ako imate osjetljive biljke. Ako dani budu magloviti temperatura će ostati ispod 10°C, uz sunce možda bude i do 15 Celzijevih stupnjeva. Dakle, nema kiše, ali mogla bi nas zadesiti niska naoblaka ili magla. U Slavoniji samo ponegdje koja kap kiše.

Čini se da bi onda i do kraja tjedna vrijeme moglo biti suho i mirno. To i dalje znači da nam je svake noći i svakog jutra moguća magla. Nju može spriječiti naoblaka ili vjetar. U slučaju vedrine i dalje postoji mogućnost za slab mraz u jutarnjim satima. Danju bi moglo biti i sunca, ali ovisi o zadržavanju niske naoblake i magle. O količini sunca će ovisiti i dnevna temperatura. Čini se da će ovako početi i sljedeći tjedan.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov