Thursday, Jul. 9, 2020

Ogromna solarna pjega na Suncu: U slučaju X baklje polarna svjetlost će se vidjeti i iz Splita!

Autor:

|

24.10.2014

|

Kategorije:

Ogromna solarna pjega na Suncu: U slučaju X baklje polarna svjetlost će se vidjeti i iz Splita!

Sunčeva pjega AR12192 čak je 14 puta veća od površine Zemlje i rezultat je trodnevnih velikih solarnih oluja. Po tko zna koji put, javljaju se strahovi da bi Sunčeva aktivnost mogla poremetiti rad elektroničkih uređaja na Zemlji.

Nakon mjeseci vrlo slabe aktivnosti, astronomi su zabilježili nekoliko posljednjih dana kao izrazito aktivne na površini Sunca. Jučer je zabilježena ogromna solarna baklja i pojava pjege koja je 14 puta veća od površine Zemlje, piše Daily Mail, a prenosi Dnevnik.hr.

Jučerašnja solarna baklja bila je klase X1.6, što znači da je bila milijun puta jača od od svog nuklearnog oružja zajedno na Zemlji.

NASA-ina sonda Solar Dynamics Observatory (SDO) snimila je taj događaj na donjoj polovici Sunca. Klasa X označava najekstremnije baklje na Suncu.
“To je treća značajna baklja na istom području od 19. listopada. Ona i dalje nastavlja rasti”, istaknuo je Alex Young iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard.

Solarne baklje su snažne eksplozije radijacije, a iz NASA-e ističu kako ta radijacija ne može proći kroz Zemljinu atmosferu da bi naudila ljudima, no može biti toliko jaka da poremeti dio atmosfere u kojem signali komunikacijskih uređaja i GPS-a putuju.

– Postoji 55 postotna vjerojatno da se dogodi X flara, čak štoviše, i da nas CME direktno pogodi. Jedan je posto šanse da Hrvatska zbog toga ostane bez većine transformatora, 3 mjeseca bez električne struje i 6 mjeseci bez telekomunikacija! Ipak, dogodi li se X flara, prije ovih neželjenih i malo vjerojatnih scenarija, vjerojatnije je da ćemo imati spektakularnu polarnu svjetlost. Ovdje govorimo o tolikoj energiji, da bi se polarna svjetlost mogla vidjeti i iz geografskih širina na kojim se primjerice nalazi Split! – komentirao je za Crometeo poznati astronom Korado Korlević.

Naslovna forografija: Sunčeva pjega 2192 snimljena iz Irana (Ahmadi Hamidreza)

Foto: NASA

Komentari

Share This Article

Related News

Počela astronomska zima: Zašto prave hladnoće nastupe (daleko) iza zimskog solsticija?
SAD: Totalna pomrčina sunca
U noći s 13. na 14 studenoga najveći Supermjesec u 70 godina

O Autoru

Rade Popadić