Saturday, Jul. 4, 2020

Oluje u unutrašnjosti

Autor:

|

14.05.2015

|

Kategorije:

Oluje u unutrašnjosti

U očekivanju izraženijeg utjecaja ciklone Beata koja će se tijekom petka nalaziti podno Alpa, nad Genovskim zaljevom,  četvrtak je u zapadnim krajevima unutrašnjosti  donio mjestimice i izraženije oluje.   Tijekom srijede i u noći na četvrtak je jači olujni sustav glavninom prošao sjevernije od Hrvatske, preko Austrije i Mađarske, i samo je okrznuo najsjevernije krajeve zemlje.

U četvrtak su se prve oluje počele razvijati  zapadnije i sjevernije od naših krajeva. Sredinom poslijepodneva olujni oblaci su se iz Slovenije proširili i nad Hrvatsko  zagorje, a grmljavinski pljuskovi i nevremena su bili sve češći.  Najjače nevrijeme se kretalo od  središnjih krajeva unutrašnjosti, prema Moslavini, a na području Nove Gradiške je u večernjim satima ušlo u susjednu Bosnu i Hercegovini. Oluja je mjestimice donijela i  tuču. Do večernjih sati meteorološke postaje nisu zabilježile veće količine kiše.  Na desetak postaja u zapadnim krajevima unutrašnjosti je do kasnih večernjih sati palo od 5 do 9 litara kiše.

Četvrtak je donio i ljetne temperature zraka uz dosta sunčanog vremena, posebno duž Jadrana. Najviše vrijednosti temperatura ipak su izmjerene u unutrašnjosti, u većini mjesta i iznad 25°C. Najtopliji su, po podacima DHMZ-a bili Karlovac sa 27.9°C i Slavonski Brod sa 27.5°C.  Na Jadranu su izmjerene najviše temperatura do 22°C u Zadru i Dubrovniku do 26°C u Splitu i Komiži.   Rastu i temperature mora. Na većini mjesta na Jadranu danas poslijepodne je izmjereno 18 ili češće 19°C, a u Crikvenici i Mljetu i 20°C.

Dolazak nevremena nad Popopvaču – foto: Elizabeta Pastula

slika

slika

slika

slika

Koprivnica: Lijep pogled na poslijepodnevni Cb iznad Mađarske negdje oko 17 sati. – foto:  Marko Posavec

slika

slika

Mala Subotica – oluje na granici Hrvatske i Mađarske – foto: Robert Šoltić

slika

slika

Shelf nad Kutinom. Foto: Tomislav Štimac

Radarski prikaz kretanje oluje od 16.15 do 19.15 (DHMZ)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned