Saturday, Nov. 28, 2020

Olujna bura otpuhuje jugo i vlagu, slijede zdravi hladniji dani

Autor:

|

28.11.2016

|

Kategorije:

Olujna bura otpuhuje jugo i vlagu, slijede zdravi hladniji dani

Fotografija: Marin Pitton

Nakon gotovo 10 dana puhanja juga “u paketu”, vjerojatno su mnogi jedva dočekali buru koja se cijelim Jadranom proširila prethodne noći. Između anticiklone sa središtem nad Sjevernim morem i ciklone nad Rusijom uspostavilo se sjeverno visinsko strujanje pa je hladan zrak sa sjevera kontinenta danas stigao do Sredozemlja. Preko područja Hrvatske tijekom danas se premješta i hladna fronta. Iako će prolazak fronte preko nas obilježiti osjetno zahlađenje, oborina uglavnom neće biti. Suho će se zadržati sve do vikenda kada je moguća promjena vremena.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. U drugom dijelu dana postupno razvedravanje. Puhat će umjerena do jaka bura, ponegdje i olujna. Podno Velebita bit će povremenih orkanskih udara bure preko 140 km/h, a orkanski udari mogući su navečer i podno Biokova. Temperatura zraka padat će postupno cijeloga dana pa će najtoplije biti ujutro. U ranim popodnevnim satima temperature će biti od 5°C ponegdje u Istri do 14°C na jugu Dalmacije. Navečer će posvuda u zaobalju temperature pasti malo ispod nule, a uz obalu će biti od 1 do 6°C.

Utorak će posvuda biti pretežno sunčan. Puhat će umjerena do jaka bura, još ujutro s olujnim udarima. Bura će postupno slabiti u drugom dijelu dana i ponegdje okrenuti na tramontanu. Utorak će biti najhladniji dan u tjednu. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 1°C u zaobalju do 9°C na vanjskim otocima.

Pretežno vedro vrijeme nastavit će se u srijedu. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 0°C, uz obalu i na otocima od 0 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 6°C ponegdje u zaobalju do 12°C na jugu Dalmacije.

U četvrtak će biti pretežno sunčano i suho. Puhat će slaba tramontana koja će navečer na moru Dalmacije biti umjerena do pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 2°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u zaobalju do 14°C na jugu Dalmacije.

U petak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će u većini krajeva biti suho, osobito je na sjevernom Jadranu navečer moguća slaba kiša. Tramontana će prestati i do večeri okretati na slabo do umjereno jugo. Jutro toplije, najviše dnevne temperature većinom od 10 do 15°C.

Prognostički modeli još nisu usuglašeni za razvoj vremenske situacija u dane vikenda. Prema posljednjim prognostičkim materijalima, subota će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će padati kiša, a u višem gorju moguć je snijeg. Na sjevernom Jadranu zapuhat će umjerena bura krajem dana, a još u početku u Dalmaciji će puhati jugo. Najviše dnevne temperature zraka u laganom padu u odnosu na petak.

U nedjelju će u Dalmaciji i dalje biti promjenjivo, povremeno uz slabu kišu. Više suha i sunčana vremena na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji će puhati slab do umjeren levant i bura, na sjevernom Jadranu bura. Temperature zraka bez veće promjene.

UNUTRAŠNJOST:

Nakon malo hladnijeg vikenda i novi radni tjedan nastavlja s padom temperature. U ponedjeljak većinom suho i djelomično sunčano sa sve više sunca tijekom dana. Malo slabih oborina može još biti u gorskim predjelima prijepodne. Puhat će umjeren i pojačan sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će temperatura zraka biti između 2 i 6°C. Do večeri bi temperatura mogla pasti malo ispod nule, a uz vjetar će se činiti dodatno hladnije.

U utorak pretežno sunčano i suho, ali hladno zimsko vrijeme. Samo u Lici uz više oblaka ponegdje može pasti malo snijega. Temperatura zraka bi u noćnim i jutarnjim satima trebala biti od -6 do -1, a dnevna će biti samo malo iznad nule. To će biti zdravo, ali oštro hladno vrijeme. Brzo nakon zalaska sunca će temperatura opet otići u minus.

U srijedu djelomično sunčano i suho, ali i dalje hladno vrijeme. Jutro će u srijedu vjerojatno biti najhladnije u cijelom tjednu uz temperaturu mjestimice i u nizinama ispod -5°C, a dnevna će biti nekoliko stupnjeva iznad nule. Vjetar većinom slab pa je ujutro mjestimice moguća i magla. Krajem dana sve oblačnije, ali će se zadržati suho.

Slično i u četvrtak, ali će biti nešto više oblaka, a hladnoća će tijekom dana malo popustiti. To će biti jedna blaga, lagana južina, ali bi jutro i dalje moglo biti u minusu, između -5 i 0 Celzijevih stupnjeva, a nije isključena ni kratkotrajna magla. Najviša dnevna temperatura će biti u porastu na vrijednosti od 5 do 8 Celzijevih stupnjeva uz slab do umjeren jugozapadni vjetar.

 U petak djelomično sunčano uz moguću kratkotrajnu jutarnju maglu. Navečer i u subotnjoj noći sve oblačnije, ali još uvijek većinom suho. Puhat će lagani jugozapadni vjetar, do večeri bi mogao okrenuti na sjeverac i sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura oko 0, a najviša dnevna temperatura između 6 i 11 Celzijevih stupnjeva.

U subotu promjenjivo i malo svježije vrijeme. Uz dosta oblaka mjestimice se očekuje slaba kiša ili slaba susnježica. Temperatura zraka danju će malo pasti, ali i dalje će biti u plusu. Jutarnja od -3 do 2, a dnevna oko 5 Celzijevih stupnjeva.

 I u nedjelju i ponedjeljak dosta oblaka, a uz sjeverni vjetar temperatura zraka bi se mogla još malo spustiti. Važno je naglasiti da u trenutku izrade ove prognoze nije još bilo sigurno da će nedjelja i ponedjeljak proći suho. Naime, neki prognostički izračuni pokazivali su suho vrijeme, ali postoje naznake i za mogućnost slabih oborina pa za točnu prognozu za kraj ovog i početak sljedećeg tjedna još moramo pričekati.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov