Saturday, Jul. 4, 2020

Olujna nedjelja: Brojna spašavanja na moru, intervencije u Slavoniji (FOTO)

Autor:

|

28.07.2014

|

Kategorije:

Olujna nedjelja: Brojna spašavanja na moru, intervencije u Slavoniji (FOTO)

U nekoliko nesreća na moru jučer je spašeno više osoba, a na plaži u Loparu na otoku Rabu pronađeno je tijelo 74-godišnjeg njemačkog turista čiji je nestanak prijavila supruga nakon što se nije vratio s plivanja.

O jučerašnjim akcijama traganja i spašavanja na moru danas je izvijestila Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koja ih je koordinirala u suradnji s lučkim kapetanijama, pomorskom policijom i drugim nadležnim službama.

Utopio se Nijemac

Središnjica je u 17,43 sati zaprimila dojavu da je iz lokalnoga hotela u Loparu Njemica prijavila da joj je suprug s plaže drugog hotela otišao plivati u 16 sati i da se do tada nije vratio. Nakon što je pomorska policija plovilom pretražila područje lokalnih plaža, u 19.50 sati pristigla je dojava da je pronađeno muško truplo u području nestanka. Utvrđeno je da je riječ o traženome njemačkom državljaninu, a policija je počela očevid.

Na brodici koja je jučer oko 9,30 sati ostala u kvaru nedaleko od Čiova bilo je petero neozlijeđenih članova posade, od toga dvoje malodobne djece, svi hrvatski državljani, te su djelatnici trogirske lučke kapetanije zbog približavanja nevere brodicu uzeli u tegalj do Okruga Donjega na Čiovu, kamo su pristali u 10.12 sati, čime je ta akcija uspješno okončana.

Pomoć za uplovljavanje u hvarsku luku zatražio je u 10,48 sati hrvatski nautičar koji je tijekom plovideb brodicom ozlijedio prst na ruci, pa više nije mogao upravljati plovilom. Splitska Lučka kapetanija je, u suradnji s hvarskom ispostavom, organizirala prihvat ozlijeđenoga nautičara na službeno plovilo, na poziciji oko 300 metara od hvarske luke. Već su ga u 11 sati iskrcali u Hvaru gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.
Slijedeće dvije akcije dogodile su se jučer uzastopno na dubrovačkome plovnom području. Prva akcija počela je u 15.50 sati kada je dojavljeno da se zbog jakog nevremena na Lopudu nasukala manja brodica. Na plovilu, koje je nailaskom jakoga neverina oštećeno za daljnju plovidbu, bilo je četvero neozlijeđenih hrvatskih državljana, dvoje članova posade u dobi od 18 i jedno od 17 godina te 7-godišnje dijete. Djelatnici Kapetanije su u brzoj akciji organizirali prekrcaj brodolomaca, koje su iskrcali u Dubrovniku.

Gotovo istodobno, oko 16 sati kod Cavtata je došlo do druge pomorske nezgode kada je zbog puknuća veza na plutači nevrijeme odbacilo jedrilicu na obalu. Na jedrilici u tom trenutku nije bilo posade, a nije primjećeno niti onečišćenja mora, te je dubrovačka Kapetanija vlasniku plovila naložila komercijalno odsukavanje plovila, što je obavljeno odmah nakon smirivanja nevremena.

Jučerašnje aktivnosti zaključene su posljednjom akcijom koja je započela u 18 sati kada je Središnjica zaprimila poziv preko Obalne radio postaje Splitradio od posade splitske jedrilice „Himalaya“, s koje je zatražena hitna medicinska intervencija zbog člana posade koji ne diše. Središnjica je posadi naložila hitno iskrcavanje u Hvaru, gdje je pozvana Hitna medicinska pomoć čiji su djelatnici u 18.30 sati preuzeli 74-godišnju pacijenticu, argentinsku državljanku. (Hina)

Naslovna fotografija: Damjan Tadić / CROPIX

Olujno nevrijeme u okolici Požege

Prema podacima DHMZ-a u Požegi je (u 24 sata do ponedjeljka u 8 sati) palo 59 litara kiše po kvadratnome metru.  U Kutini je palo 46 litara kiše, Hrvatskoj Kostajnici 44, a u Sisku 31.6 litara kiše.  Glavnina navedenih količina kiše u Kutini i Hrvatskoj Kostajnici je pala u sat vremena.

Županijski centar 112 Požega jutros je izvijestio o jučerašnjem nevremenu:

U kratkom vremenu palo je 55 litara kiše koja je poplavila mjestimice gradske prometnice u Požegi i okolnim naseljima zbog nemogućnosti sustava odvodnje da prihvati svu oborinsku vodu.

Došlo je do povišene razine oborinskih voda koja je mjestimice kroz kućne sustave odvodnje izbila u pojedine obiteljske kuće i stanove. Vatrogasci JVP Grada Požege bili su na ukupno 15 intervencija ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija te jednoj intervenciji uklanjanja stabla koje je palo na krov obiteljske kuće u Ulici Andrije Hebranga. Vatrogasci JVP PSŽ i DVD Brestovac izašli su na ukupno 18 intervencija, a vatrogasci DVD Zakorenje na 4 intervencije ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija. Vatrogasci DVD Jakšić izašli su na tehničku intervenciju ispumpavanja podruma u Eminovcima, a vatrogasci DVD Pleternica izašli su na tehničku intervenciju u Srednjem Selu.

Na otklanjanju poteškoća u sustavu odvodnje izašli su i djelatnici Hrvatskih voda koji su radnim strojevima pročišćavali kanale i nabujale potoke te čistili šahtove. Tijekom noći tri ekipe Nadcestarije Požega izašle su na teren i čistile prometnice od nanosa blata i kamenja.

Foto: 034 Portal

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić