Friday, Jun. 5, 2020

Olujna nedjelja

Autor:

|

25.06.2017

|

Kategorije:

Olujna nedjelja

Vrućine i oluje: najkraći je opis meteoroloških zbivanja posljednje lipanjske nedjelje.  Nakon mirnog i sunčanog prijepodneva od sredine dana atmosfera se zbog približavanja frontalnog poremećaja ponovno destabilizirala. Jaki olujni sustav je tijekom prijepodneva zahvatio sjever Italije i Sloveniju, a do zapadnih krajeva naše zemlje stigao je u ranim poslijepodnevnim satima.  Oko 14 sati je oluja zahvatila Hrvatsko Zagorje. Uz jače grmljavinske pljuskove ponegdje je bilo i tuče.  Istovremeno se jači olujni sustav približavao zapadnoj obali Istre.

Nevrijeme je bilo najizraženije na području Poreča i okolice.  Glas Istre javlja da su  vatrogasci  imali više od dvadesetak intervencija na terenu, od toga broja najviše u Poreču, potom u Umagu gdje je grom udario u stablo, a na području Pazina i Labina bilo je samo po jedno srušeno stablo.  Na području Poreča je vjetar iščupao na desetine velikih stabala. U Červar Portu je stablo palo na automobil u kojem se nalazila obitelj s malom djecom. Ozlijeđenih nije bilo.  Vjetar je rušio stabla i nosio krovove i na području Buzeštine.

U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima fronta je zahvatila i središnje krajeve unutrašnjosti, Slavoniju te sjevernu Dalmaciju. Mnoga su mjesta zahvatile jake grmljavinske oluje uz tuču i olujni vjetar.

Grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim naletima kiše zahvatilo je i Osijek, javlja HRT. Vatrogasne službe primile su mnoštvo dojava o poplavljenim podrumima i drveću na cestama. Dio grada ostao je bez struje.  U pojedinim prigradskim naseljima probleme stvara nakupljena voda na cestama. Dežurna služba 112 javlja da je Darda u Baranji ostala bez struje. Za sad nema dojava o ozlijeđenima i većim materijalnim štetama.  Olujni je vjetar srušio lipu u Bednji kod župne Crkve.

Od večeras dostupnih podataka o količini kiše s DHMZ postaja (do20 sati) izdvajamo 40 litara u Zagrebu (Maksimir).  Za usporedbu, lipanjski je prosjek 96 mm, a lipanj je prosječno najkišovitiji mjesec u Zagrebu.  Još neke količine su: Sisak i Zagreb Grič 19 mm, Rijeka Omišalj 17, Puntijarka 16, Krapina i Zagreb Pleso 15…

Po podacima sa mreže automatskih postaja pljusak.com (do 21.30 sati) u Vukovaru je palo 50 mm. Slijede: Zagreb Dubec 37.4, Zagreb Dugave 36.2, Bilje 33.7, Nova Tenja 33.4, Zagreb G. Dubrava 31.6, Koprivnica Ivanščak i Zagreb Retkovec 30, Turjak 29, Osijek Retfala 26…

Nakon dužeg vremena kiša je pala i na zadarskom području.  Tako je na postaji Zadar (OŠ Zadarski otoci) do 21.30 sati palo 13.5 mm (sve u jednom satu).

Dan su obilježile i visoke temperature zraka. U gotovo svim mjestima, i na moru i na kopnu temperature su prešle vrućih 30°C. Najtopliji su bili Knin (36.2°C),  Makarska (35.1°C), Zadar Zemunik (34.9°C), Osijek Klisa (34.7°C)… Osvježenje je sve teže pronaći i u toplom moru. U Crikvenici, Puli i Rabu danas je njegova temperatura dosegnula 27°C

Radarska animacija oborine od 15.15 do 18.15 sati (DHMZ)

slika

Radarska animacija oborine od 18:00. do 21.00 sati (DHMZ)

Posljedice nevremena u Poreču – foto: parentium.com

Posljedice nevremena u Sisku 25.6.207. – foto: cesta-snijega/Crometeo forum

slika

slika

Nevrijeme u Sisku – video: Snowley /Crometeo forum

Shelf cloud iznad Barbata na otoku Rabu. 25.6.2017. Foto: Ivica Jureša

Nakon 30 litara oborine, dijelovi Zagreba pod vodom, 25.6.2017.
Foto: Branimir Bujas

Nevrijeme u Zagrebu!  Foto: Bruno Fantulin

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned