Monday, Jul. 6, 2020

Olujna srijeda pred nama: Olujni vjetrovi trećeg kvadranta, u planinama i snijeg

Autor:

|

09.02.2016

|

Kategorije:

Olujna srijeda pred nama: Olujni vjetrovi trećeg kvadranta, u planinama i snijeg

Vrlo duboka ciklona prostire se nad čitavim sjevernim dijelom Europe, a centar joj je iznad Skandinavije i Sjevernog mora, gdje je tlak zraka niži od 975 hektopaskala. S prednje strane ove prostrane ciklone nad naše područje pritječe topao zrak s juga, pa su temperature zraka posvuda natprosječno visoke. Hladna fronta ove ciklone u utorak poslijepodne dosegnula je istok Francuske i zapad Njemačke, a u nadolazećoj noći prelazit će Alpe i sjevernu Italiju, gdje će se formirati sekundarni ciklonalni centar. Ta će nas ciklona, u kombinaciji s izraženom hladnom frontom prijeći u prvom dijelu srijedu i donijeti jaku, ali prolaznu promjenu vremena.

Centar sekundarne ciklone neće imati uobičajenu putanju od sjevernog prema južnom Jadranu, već će se sa sjevernog Jadrana kretati  preko unutrašnjosti zemlje dalje na sjeveroistok, gdje će se postupno popunjavati.

Iako je to nezahvalno prognozirati u ovakvim situacijama, postoji mogućnost da će već noćas na Jadranu nastupiti ciklonalna plima. S obzirom na niski tlak zraka, premještanje ciklonalnog centra s područja sjevernog Jadrana nad kopno, olujno oštro i lebić, ali i lunarnu plimu koja će vrhunac imati koju minutu nakon 5 sati ujutro (razina mora 41 cm iznad prosječne), kombinacija ciklonalna i “regularne” plime, zajedno s ostalim nabrojanim čimbenicima, mogla bi izazvati značajno dizanje mora, plavljenje nižih dijelova obale, pa čak i materijalnu štetu.

Nema sumnje da će tijekom srijede biti i značajnih poremećaja u normalnom odvijanju prometa morem.

ESTOFEX je za sjevernu Italiju i manji dio sjevernog Jadrana izdao drugo od moguća 3 stupnja upozorenja na ekstremne vremenske pojave, ovoga puta u vidu mogućnosti obilnih oborina, orkanskih udara vjetra, tuče i mogućnosti pojave pijavica. Prvi stupanj upozorenja izdan je za područje Jadrana do Pelješca. Slično upozorenje, i to na vjetar i oborine, u vidu narančastog stupnja za čitavu obalu i Slavoniju, izdao je DHMZ unutar sustava MeteoAlarm, a za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje. Najdalje je otišao crnogorski meteo zavod s crvenim, najvećim stupnjem upozorenja za čitavu zemlju. Upozorenje se odnosi na vjetar i oborine, a uz obalu i na ciklonalnu plimu i valove.

U prvom dijelu srijede na Jadranu će biti pretežno oblačno, tek uz kraća sunčana razdoblja. Kiša će biti česta, a mjestimice će biti obilnijih grmljavinskih pljuskova. Ponegdje će pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru, u dijelovima zaobalja i više. U drugom dijelu dana prestanak oborina i djelomično razvedravanje. U početku će puhati jak do olujan lebić i oštro koji će mjestimice u Dalmaciji imati orkanske udare prije zore. Očekuje se znatno povećanje valovitosti mora, a ponegdje i izražena ciklonalna plima. Lebić će danju postupno okretati na jak, na moru ponegdje i vrlo jak pulenat, navečer i na tramontanu koja na moru može biti jaka s olujnim udarima. Vjetar će popodne biti znatno jači u Dalmaciji nego na sjevernom Jadranu. Jutro će biti natprosječno toplo. Danju će umjeren pad temperature zraka zahvatiti sjeverni Jadran, dok će u Dalmaciji biti tek malo svježije u odnosu na utorak. Najviše dnevne temperature od 8 do 16°C, a u noći na utorak zamjetan pad temperature zraka.

U srijedu će i kopnene predjele prelaziti intenzivna hladna fronta. Bit će oblačno, kišovito i vjetrovito, a mjestimice može pasti i obilnija kiša, možda više od 15 mm. Ponovno će zapuhati sjeverni vjetar s kojim će umjereno zahladiti. Vjerojatno će u srijedu jutro i prijepodne biti topliji nego popodne jer će hladan zrak dolaziti tijekom dana. No, i dalje bez prave zime, snijeg je moguć u gorju, a u nizinama možda malo susnježice.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić