Wednesday, Jul. 8, 2020

Olujna srijeda

Autor:

|

13.06.2018

|

Kategorije:

Olujna srijeda

Olujna nevremena tijekom srijede 13. lipnja zahvatila su mnoge krajeve.

Jako nevrijeme praćeno pljuskovima i krupom pogodilo je Trogir i širu okolicu. Sama olujna fronta nastala je nad Trogirskim područjem i jako sporo putovala Bračkim kanalom prema istoku. Tako je Čiovo u samo par sati dobilo 43 litre oborina, a Kaštela i Split koja su se našla na rubnim dijelovima oblaka od 9 do 14 litara, piše dalmacijadanas.hr. Nevremena je bilo i na Hvaru i Braču.
Sustav se iza 9 sati premjestio na Zabiokovlje, a potom na šire imotsko područje. Čini se da je najgore prošao Proložac, a osobito zaseok Šumet gdje tuča padala čak 90 minuta. Tuča je nanijela veliku štetu na poljoprivrednim kulturama, a ima i oštećenih automobila, prozora… U dijelovima Imotske krajine od jutra je palo preko 30 litara oborine po kvadratnom metru, a zahladilo je za desetak stupnjeva u odnosu na jučerašnje vrijednosti.

Tuča u Zagori, 13.6.2018. – foto: dalmacijadanas.hr

Točno u 6 sati i 30 minuta pred Hvarom se pojavila pijavica. Naša čitateljica svjedočila je trenutku kada se pijavica obrušila na hvarsku rivu: – Stigla je s juga sve do punte rive. S mora je ušla na samu rivu, odmah je bacila dva kemijska WC-a u more, sreća da je u tom trenutku na rivi bilo malo ljudi. Srušila je građevinsku ogradu, pobacala je stvari, predmeti su letjeli više desetaka metara u zrak. Ljudi su bježali kada su vidjeli koliko je snažna. Zanimljivo, pijavica nije nastavila pustošiti po gradu, nego se jednostavno okrenula i vratila odakle je došla – prema kanalu – govori nam Zorka Bibić. Inače, ovo nije jedina pijavica koja se danas pojavila nad srednjom Dalmacijom, dojavili su nam ih čitatelji s Visa, Brača i Šolte (dalmacijadanas.hr)

Pijavica, Hvar – 13.6.2018.

 

U sklopu snažne grmljavinske oblačne linije koja se oko podneva premještala preko Kvarnera, kod Novog Vinodolskog zabilježena je ogromna pijavica, javlja istramet.hr.  Pijavica se zadržavala iznad morske površine te nije prouzročila štete.

Pijavica kod Novog Vinodolskog, foto: Denis Čulinović (istramet.hr)

Drugi dan zaredom Zagreb se nalazi na udaru jake oluje.  U utorak navečer je oluja zahvatila zapadni dio grada. Vatrogasci su imali više intervencija na uklanjanju srušenih stabala te ispumpavanju vode.  Ipak, na službenim zagrebačkim meteorološkim stanicama tijekom utorka je palo vrlo malo kiše (Grič 4 mm, Maksimir 1, aerodrom 3). Na Puntijarci je do 8 sati ujutro palo 16 litara kiše.

U srijedu je jako nevrijeme praćeno kišom i tučom zahvatilo istočni dio Zagreba.  Voda se probila u bolnice Jordanovac i KBC Rebro, a poplavljen je i dio Ekonomskog fakulteta.  Poplavljena je i XV. gimnazija, a stradala je i informatička učionica. Na području Bukovca su poplavljene brojne privatne kuće.

Podaci o količini oborine pokazuju da je današnje nevrijeme najjače zahvatilo istok Zagreba te Puntijarku. Na meteorološkoj postaji Puntijarka je u zadnja 24 sata (do 20 sati) palo čak 98 litara kiše na kvadratni metar. Glavnina te količine je pala tijekom poslijepodnevne oluje.

Na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimir danas je  46.5 litara kiše na kvadratni metar.  To je gotovo polovica lipanjskog mjesečnog prosjeka koji iznosi 96.8 litara. A lipanj je prosječno mjesec s najvećom količinom oborine u Zagrebu.  Istovremeno je na postaji Grič u zadnja 24 sata izmjereno tek 1.3 mm kiše, a na aerodromu 2 mm kiše.

Od većih količina kiše u zadnja 24 sata (do 20 sati) izdvojimo i: Split Resnik 36 mm, Bjelovar 30, Daruvar 29, Bilogora 26, Gradište 23, Ogulin 22, Split Marjan 21, Šibenik 20, Križevci 16…

Srijeda je donijela i predah od vrućina. U utorak su u većem dijelu zemlje maksimalne dnevne temperature prešle vrućih 30°C. U Belom Manastiru i Koprivnici je izmjereno 34°C. U Osijeku, Zagrebu (Grič), Sisku, Bjelovaru, Daruvaru, Gradištu, Karlovcu i Slavonskom Brodu 33°C.

Srijeda je u kopnenim krajevima donijela najviše dnevne temperature od 23 do 27°C, a na Jadranu od 26 do 29°C.

Tuča u Zagrebu, 13.6.2018. – foto: Roland Bilobrk

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned