Wednesday, May. 12, 2021

Olujna srpanjska nedjelja

Autor:

|

08.07.2019

|

Kategorije:

Olujna srpanjska nedjelja

Prvu srpanjsku nedjelju obilježila je izražena hladna fronta koja je mnogim krajevima donijela olujno nevrijeme praćeno kišom, jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom.  Nevrijeme je počinilo veću materijalnu štetu i na kopnu i na moru, a bilo je i ozlijeđenih osoba.

Kao što je to čest slučaj kod ljetnih fronti, količina kiše koja je pala je neujednačena. Po podacima DHMZ-a (količina oborine u zadnja 24 sata do 8 sati ujutro, 8. srpnja)  najviše kiše palo je u Begovu Razdolju, 69 litara na kvadratni metar. Glavnina je pala tijekom ranih poslijepodnevnih sati kada je riječko zaleđe i Gorski kotar zahvatila jaka oluja praćena tučom. Tuča je bila najizraženija na širem području Fužina.   Još neke veće količine kiše su bile:  Kukuljanovo 38, Crni Lug 36,Mali Lošinj i Vukovar 35, 35, Bakar 33, Đakovo i Osijek Čepin 29,  Osijek aerodrom 27.6, Bednja i Vinkovci  27, Rijeka 25.5,  Ogulin24.8, Delnice 24, RC Gorice i Slatina  23, Krapina 32, Križevci 26, Puntijarka 21.5, Rab 20.8, Zavižan 20.2,   Kutina 20, Sisak 19.7, Malinska 19.5, Krk 19, Varaždin 18,  Senj 17.8, Zadar 15.6,  Bilogora 15..

Izvještaj HRT-a o nevremenu:

Olujno nevrijeme praćeno kišom, vjetrom, a ponegdje i tučom pogodilo je noćas i jučer poslijepodne velik dio države. Rušilo je stabla, odnosilo krovove, ukratko – napravilo golemu štetu. Najteže je bilo na području Vukovara, Zadra, Bjelovara, Krapine.

Jedna osoba teže je ozlijeđena, a dvije lakše u nevremenu koje je jučer popodne s jakom kišom i ledom zahvatilo dijelove Vukovarsko-srijemske županije prouzročivši veliku materijalnu štetu, izvijestili su iz županijske uprave.

Najteže je pogođeno područje jugoistočnog dijela županjske Posavine, Općina Drenovci te Općina Trpinja i dijelovi Grada Vukovara.

Županijski centar 112 zabilježio je preko 350 poziva zabrinutih građana. Velike štete zabilježene su u općini Drenovci, na stambenim objektima, prometnicama, javnim objektima a najveća šteta nastala je na osnovnoj školi Ivana Meštrovića u Drenovcima, gdje je olujni vjetar skinuo krov sa škole, a jaka kiša natopila učionice i uništila informatičku opremu. Oštećena je prometna signalizacija, a dio naselja Đurići, Posavski Podgajci i Račinovci ostali su bez električne energije.

Iz Stožera Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, koji se sastao u nedjelju navečer u Drenovcima na izvanrednoj sjednici, upućen je apel službama, prije svega HEP-u, Županijskoj upravu za ceste i komunalnim poduzećima da sve svoje kapacitete stave na raspolaganje kako bi se život u pogođenom području što prije stavio u normalu i kako bi komisije za popis šteta što prije mogle započeti sa radom.

 

Čak 70-ak dojava o raskrivenim kućama kojima je vjetar odnio krov te o srušenim električnim stupovima i stablima, zaprimio je Županijski centar 112 nakon olujnog nevremena koje je u nedjelju poslijepodne pogodilo Krapinsko-zagorsku županiju.

Najviše dojava zaprimljeno je s područja Pregrade, Desinića, Petrovskog, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Škarićeva, Sv. Križa Začretja, Zagorskih Sela i Huma na Sutli.

Nevrijeme koje je sinoć zahvatilo područje Slavonskog Broda oštetilo je krovove i u hale Đuro Đaković – Specijalnih vozila ukupne površine više stotina kvadratnih metara. Olujni vjetar odvojio je krovni pokrov od konstrukcije i otpuhao ga na okolne objekte. Zabilježeno je višestruko oštećenje krova, polomljeni su svjetlarnici i stakla, a dijelovi krova i noseće grede su pale unutar objekata, kaže se u priopćenju. Nema ozlijeđenih ni stradalih radnika.

Zbog posljedica nevremena prekinuta je proizvodnja, koju je, kako se navodi, zbog velike dinamike proizvodnje i ugovornih obveza isporuka nužno hitno uspostaviti te je jutros pokrenuo preseljenje proizvodnje iz ugroženih objekata u druge raspoložive prostore.

U Virovitičko-podravskoj županiji olujni vjetar oštetio je krovište osnovne škole, a stradale su i poljoprivredne površine. (HRT)

Olujno nevrijeme je u nedjelju kasno navečer pogodilo i zadarsko područje.  U akvatoriju Molata se nasukalo 5 brodova i spašeno je oko 50 ljudi, uglavnom djece koji su bili na školi jedrenja.  Zadar i okolicu je zahvatio tzv. downburst.  Sustav je ponajviše okarakterizirao olujni i orkanski vjetar sjevernog/sjeverozapadnog smjera, vrlo kratkog trajanja ali iznimne snage. Najveća zabilježena brzina pomoću automatskog uređaja na postaji Puntamika iznosila je 29,1 metar u sekundi, odnosno 105 kilometara na sat

Izvještaj o  nevremenu u Zadru (7.7.2019) (dalmacijadanas.hr)

Nevrijeme u Zadru (video: radio Antena Zadar)

Shelf cloud, Sesvetski Kraljevec, 7.7.2019.
Foto: Ivan Petanjek

Shelf iznad Slatine , 7.7.2019.
Foto: Danijel Trifunović

Dolazak fronte, Ferdinandovac,7.7.2019.
Foto: Stjepan Carek

Zagreb, 7.7.2019. – foto: Zvonimir Katančić

Gradište, 7.7.2019. – foto: Ivan Baboselac

 

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned