Thursday, Jul. 9, 2020

Olujna subota: u Sisku palo 50 mm kiše

Autor:

|

22.06.2019

|

Kategorije:

Olujna subota: u Sisku palo 50 mm kiše

I ove godine  početak astronomskog ljeta u našim i susjednim krajevima obilježen  je vrlo nestabilnim vremenom, osobito i kopnenim krajevima i na sjevernom Jadranu.  Preko naših krajeva se u sklopu frontalnog poremećaja premješta veća količina vlažnog i nestabilnog zraka. Zabilježimo da je jutros za  središnju Hrvatsku Europski centar za predviđanje oluja izdao upozorenje najvišeg trećeg stupnja, najviše zbog mogućnosti velike tuče. Inače, upozorenja trećeg stupnja se izdaju vrlo rijetko.

U sjevernoj Italiji i Sloveniji jačih oluja je bilo već tijekom jutra i prijepodneva, a od sredine dana te tijekom poslijepodneva su mnoge krajeve unutrašnjosti zahvatila jača olujna nevremena.  U rano poslijepodne je olujno nevrijeme zahvatilo  Hrvatsko Zagorje, Međimurje i šire zagrebačko područje. Portal zagorje.com javlja da je u mnogim mjestima padala tuča, uključujući Kumrovec, Tuhelj, Krapinu… U Krapini je oluja donijela čak 45 litara kiše na kvadratni metar.

Velika Petrovagorska – 22.6.2019. video – zagorje.com

 

Kumrovec – foto: zagorje.com

slika

Oluja u Krapini – foto: Matija Topolovec

slika

 

Jako  nevrijeme je poslijepodne zahvatilo i područje Siska i okolice. Obilna kiša je poplavila nekoliko suterenskih stanova i dva podvožnjaka. Olujni vjetar je iščupao nekoliko stabala.   Oluja je Sisku donijela u kratko vrijeme čak 50 litara kiše na kvadratni metar. To je više od polovice mjesečnog prosjeka za lipanj koji iznosi 95.2 litre i po tome je prosječno najkišovitiji mjesec u godini.

Kiše, pljuskova i grmljavine je bilo i na sjeveru Jadrana te u Slavoniji.

Od večeras dostupnih podataka o količini kiše izdvajamo još neke količine: Daruvar 35 mm, Bilogora 31, Zagreb Grič 29, Bjelovar 27, Zagreb Maksimir 25, Varaždin 19, Zagreb Pleso 18, Pula aerodrom 16, Puntijarka 10…

U Dalmaciji se cijelog dana zadržalo  suho i vruće vrijeme uz najviše dnevne temperature od 30 do 32°C, a slične temperature su izmjerene i u Slavoniji.  Na sjeveru Jadrana najviše dnevne temperature su imale vrijednosti do 28 do 30°C, dok je u zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti izmjereno od 26 do 28°C.

Sisak i okolica – foto:  Mario  Sekulić

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned