Saturday, Jul. 4, 2020

Olujni petak

Autor:

|

08.06.2018

|

Kategorije:

Olujni petak

Brojna upozorenja meteoroloških službi  koja su bila izdana za petak 8. lipnja pokazala su se opravdanima. Europski centar za prognozu oluja (ESTOFEX) je jutros za veći dio Slovenije i sjevernu Hrvatsku izdao upozorenje najvišeg trećeg stupnja zbog prognoziranih oluja s jakom tučom. Upozorenja trećeg stupnja se vrlo rijetko daju.   Takve najave su se pokazale opravdanima jer su dijelove Slovenije i Hrvatske danas zahvatile jake oluje s tučom.

Već u ranim jutarnjim satima se nad sjevernim Jadranom razvilo grmljavinsko nevrijeme koje je dijelom zahvatilo i istarski poluotok, osobito jug i zapad Istre. Oluja je ipak brzo prošla prema sjeveru i nije donijela veće količine oborina.

U poslijepodnevnim i večernjim satima se atmosfera nad našim krajevima još više destabilizirala, uz razvoj snažnih grmljavinskih super ćelijskih oluja koje su lokalno donijele veće količine kiše te mjestimičnu tuču.

U Rijeci je poslijepodnevno nevrijeme donijelo čak 30 litara kiše na  kvadratni metar. Vatrogasci i policija u Rijeci su odmah izašli na teren kako bi sanirali štete koje je prouzročila obilna količina oborina. Uglavnom je riječ o izbačenim šahtovima, otkinutim granama sa stabala, a poplavljen je i podvožnjak na Bulevardu. Kiša je probila i u liftove u Tower centru, piše HRT.

I večernji i noćni sati donose nastavak vrlo nestabilnog vremena uz čestu grmljavinu, ponegdje i tuču.

U Sloveniji su nevremena bila još izraženija i jača. Jako olujno nevrijeme zahvatilo je popodne južne dijelove Slovenije, sat vremena nakon što je državni meteorološki zavod podigao uzbunu na najvišu “crvenu” razinu, javlja HRT.

Lokalni mediji prenose da je najgore bilo uz granicu s Hrvatskoj, u pokrajini Bela Krajina koja graniči s Karlovačkom županijom gdje je veliku štetu izazvala tuča veličine teniske loptice. Uništeno je dosta automobila i krovova, a  velika je šteta na poljoprivrednim površinama.

Uz olujna nevremena petak su obilježile i prave ljetne temperature zraka koje su nerijetko dosezale i prelazile vrućih 30°C. U Dubrovniku je izmjereno 32.4°C.  Vrućih 32°C danas je izmjereno i u Pločama, Makarskoj, Šibeniku, Gradištu i Osijeku.

Vrijedi zabilježiti i podatak iz Crne Gore. U Podgorici je danas izmjerena najviša dnevna temperatura od čak 37.0°C. Vrlo vruće je bilo i u Tivtu (35.5°C) i Ulcinju (35.0°C).

 

Estofex  je za 8. lipnja izdao najjače upozorenje za Hrvatsku u dosadašnjem tijeku godine.

Radarska animacija oborina od 15.20 do 16:50 pokazuje jake oluje u zapadnim krajevima Hrvatske i na jugu Slovenije (Izvor: ARSO)

 

Jutrošnji shelf cloud nad Umagom, foto: Maja Kraljik Photos

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned