Thursday, Jul. 2, 2020

Olujni ponedjeljak: Nevrijeme u Kninu, Osijeku…(FOTO, VIDEO)

Autor:

|

27.06.2016

|

Kategorije:

Olujni ponedjeljak: Nevrijeme u Kninu, Osijeku…(FOTO, VIDEO)

Drugi dan  zaredom dijelove zemlje pogađaju jaka nevremena. Danas su najviše na udaru bili Knin, Osijek kao i mnoga mjesta u unutrašnjosti.

Sredinom dana olujno nevrijeme zahvatilo je šire područje Knina.  Oluja je Kninu  donijela čak 47 litara kiše, što je više od polovice mjesečnog prosjeka za lipanj (84.8 litara).  U Kninu su poplavili dijelovi pogona DIV-a, te dvije trafostanice. U samo sat vremena , od 11 do 12 sati, temperatura je na meteorološkoj postaji Golubić  naglo sa 30°C pala na 15°C.

Potom se izraženi olujni sustav formirao nad središnjom Hrvatskom , a protezao se od Banije do Međimurja.  Sustav se potom tijekom poslijepodneva premještao prema istoku Slavonije donijevši obilne pljuskove, jak vjetar i mjestimičnu tuču.

Izvješće DZUS-a:   Nevrijeme praćeno olujnim vjetrom i obilnim kišnim oborinama zahvatilo je danas oko 13:00 sati područje Sisačko – moslavačke županije. Vatrogasci JVP Sisak i Kutina imali su 44 tehničke intervencije ispumpavanja vode i uklanjanja stabala. Zbog pada drveća i granja, ekipe HEP-a Sisak i Kutina bile su na terenu i otklanjale kvarove na električnim postrojenjima.

Po podacima sa mreže pljusak.com i danas je najobilnija kiša pala na osječkom području. Na postaji Nova Tenja je u zadnjih 24 sata palo 71.4 mm kiše. Od toga je tijekom današnjeg poslijepodneva u samo pola sata palo 50.6 mm kiše.  Na postaji Osijek Ratfala palo je 34 mm kiše, a u Višnjevcu 29.5 mm.  Na Biljskoj Cesti je u zadnjih 26 sati palo čak 107 litara kiše. Na službenoj gradskoj postaji DHMZ-a (Čepin), koja je od središta grada udaljena oko 10 kilometara izmjereno je 16 litara kiše.

Još neki podaci DHMZ-a o oborini u zadnja 24 sata (do 20 sati): Križevci 39 mm, Sisak 25, Slavonski Brod 23, Zadar Zemunik 22, Puntijarka i Zagreb Pleso 21, Daruvar 19, Zagreb Grič 17…

Podaci  DHMZ-a o količini kiše u 24 sata (izmjereno u utorak 28.6.2016. ujutro:  Lipik 69, Kutina 47,  Knin 46.6,  Vukovar 39,  Osijek aerodrom 34.7, Križevci 32.8, Brestovac  i Požega 31, Đakovo 30, Hrvatska Kostajnica 29,  Beli Manastir i Vinkovci 27, Sisak 25, Slavonski Brod 23, Zagreb aerodorm i Puntijarka 21…

Izvješče HRT-a o nevremenu u Osijeku: 

Olujno nevrijeme praćeno tučom i obilnom kišom zahvatilo je oko 17 sati osječko područje. Središtem Osijeka letjeli su krovovi, drveće, promet je bio blokiran, brojne kuće poplavljene. Udar groma izazvao je požar u jednoj obiteljskoj kući.

Snažno olujno nevrijeme, kakvo se, kažu i stariji Osječani, ne pamti krenulo je nešto prije 17 sati. Vjetar je puhao brzinom i do 22 metra u sekundi i sat vremena rušio stabla u gotovo svim dijelovima grada – neke od ulica potpuno su bile blokirane, iako su žurne službe odmah izašle na teren.

Osobito teško stanje je u krugu Kliničko bolničkog centra Osijek. Zamjenik ravnatelja kazao Vlatko Kopić kazao je da je vjetar odnio krovove na zgradi Ginekologije i Pedijatrije. Pacijenti su iz soba niz čije zidove se slijevala voda odmah prebačeni u suhe dijelove. Šteta je milijunska. Činimo sve da sklonimo i zaštitimo skupu medicinsku opremu. Polupani su mnogi prozori. Pravo je čudo da nije bilo ozlijeđenih, jer vjetar je po bolničkom krugu nosio bakrene limove i čupao stabla, kaže Kopić.

U dijelovima grada nestalo je struje, a tramvajski je promet stao zbog grana na pruzi. U Zimskoj luci vjetar je oštetio flosove, nekoliko čamaca je odvezano, s terasa na Promenadi letjele su žardinjere i suncobrani. Situaciju otežava i činjenica da je nevrijeme bilo i sinoć te su podrumi ostali poplavljeni.  Slično je bilo i u okolnim mjestima. Iz Feričanaca javljaju da je mjesto poplavljeno, a da je oluja rušila električne stupove.

Nevrijeme u Osijeku – video: SiB.hr/Youtube

Osijek,  Foto: Zoran Cindrić, 27.06.2016.

Grmljavinsko nevrijeme uz obilnu kišu i tuču i snažan vjetar, Osijek
Foto: Ivica Benić

Radarski prikaz oborina od 8:45 do 12.15 (DHMZ)

slika

Radarski prikaz oborina od 12:45 do 15:45 (DHMZ)

slika

Radarski prikaz oborina od 15:30 do 18:45 (DHMZ)

slika

Dolazak nevremena nad Koprivnicu – foto: Marko Posavec

slika

Koprivnica – foto: Mirko Hanžeković

slika

slika

Đakovo – foto: Doppler/Crometeo forum

slika

slika

Oko 15:30h Pleternicu je zahvatilo snažno nevrijeme praćeno tučom i obilnom kišom.
Foto: Tomislav Safundžić

 Dolazak oluje na Zagreb, 27.6.2016. – Foto: Sandro Puncet Photos

 

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned