Saturday, Jul. 4, 2020

Olujni utorak

Autor:

|

15.08.2018

|

Kategorije:

Olujni utorak

Izraženi frontalni poremećaj koji se tijekom utorka premještao preko naših krajeva, lokalno je donio veće količine oborina. Prema podacima DHMZ-a (količina oborine u zadnja 24 sata do 8 sati 15.8.2018) najviše je kiše palo u Crnom Lugu (NP Risnjak), 54 litre na kvadratni metar. Ukupno je u dva dana u Crnom Lugu palo 67 litara kiše.

U Zadru je palo 30.1 litara kiše. To je više od polovice mjesečnog prosjeka za kolovoz koji iznosi 53.5 litara kiše na kvadratni metar. Kolovoz je nakon srpnja i lipnja prosječno najsušniji mjesec u Zadru.

Ostale količine kiše na DHMZ postajama veće od 10  mm su bile: Čakovec 26, Daruvar 25.6, RC Gorice 21.6, Kopački Rit 23, Mali Lošinj 22.2, Parg Čabar 21.5, Poreč 24, Varaždin 19.4,  Rab 18.8, Zadar aerodrom 14.2, Koprivnica 14, Rijeka aerodrom 12.8, Šibenik 12, Knin 10.8, Delnice 10, Osijek 9.9…

Od podataka s mreže pljusak.com izdvajamo 64 litre  kiše izmjerene  na automatskoj meteorološkoj postaji Rovinj. Naime,  nakon što su u utorak poslijepodne jako pljuskovi zahvatili dijelove istočne Istre, u posljednjim satima utorka je obilnija kiša pala duž zapadne obale Istre.

Nevrijeme je zahvatilo i dijelove Dalmacije. Portal dalmacijadanas je javio da je najjače nevrijeme prošlo u utorak poslijepodne  između Hvara i Korčule gdje su pale značajne količine oborina uz olujne udare zapadnog vjetra. Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove otoka Korčule. Tamo su se zbog siline oborina morali zaustavljati automobili. U vrlo kratkom vremenu palo je ponegdje i do 20 litara kiše po metru kvadratnom, što je uzrokovalo lokalne bujice.  Na moru je bilo jakih i olujnih udara zapadnog vjetra (pulenat). Oko 14 sati je pokrenuto čak 6 akcija spašavanja na moru, a od toga je najkritičnija bila na Šćedru gdje je pomoć zatražio talijanski državljanin koji je u nesreći ostao bez dva prsta.
Kao što je to često slučaj s ljetnim frontama, bilo je i mjesta u kojima nije pala ni kap kiše. Tako u utorak kiše nije bilo u Bjelovaru, Duborvniku, Sisku, Zagrebu..Manje od 1 litre kiše je palo na Bilogori, u Gradištu, Karlovcu, Krapini, Kutjevu, Lastovu, Ogulinu, Senju, Slavonskom Brodu, Vukovaru…

Raspon najviših dnevnih temperatura je tijekom utorka bio raznolik. U nizinama unutrašnjosti one su se kretale od 24.4°C (Krapina) do 32.7°C (Osijek Klisa). Na Jadranu je izmjereno od 26.4°C u Senju do 34.0°C u Dubrovniku.

Rađanje fronte tik uz Zadar, 14.8.2018. – foto : Marin Pitton Photoart

Izvještaj Državne uprave za zaštitu i spašavanje o posljedicama nevremena 14. kolovoza 2018.

 

Zadarska županija

  1. kolovoza, u vremenu od 08:15 do 10:45 sati, šire područje Zadarske županije zahvatilo je jako nevrijeme koje je uzrokovalo više prometnih nezgoda s materijalnom štetom. Došlo je i do klizanja i prevrtanja jednog kamiona kod mjesta Zrmanja pa je promet na D1 između Gračaca i Knina bio u prekidu. Dijelovi grada Zadra i okolnih mjesta povremeno su ostajali bez električne energije, a stvorile su se i velike gužve i zastoji u prometu u gradu Zadru.

Šibensko-kninska županija

  1. kolovoza, u vremenu od 09:38 do 14:41 sati, grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je šire područje Šibensko-kninske županije. Uslijed udara munja izazvano je sedam požara na otvorenom prostoru (Prukljan, Šibensko Vrpolje, Jadrtovac, dva požara u Primoštenu, Mihaljevici i Kljaci). Svi požari ugašeni su vrlo brzo i ugrozili su manju površinu. Vatrogasci su intervenirali i u Vodicama zbog udara munje u stambeni objekt. Nije bilo ozlijeđenih osoba.

Splitsko-dalmatinska županija

  1. kolovoza, u vremenu od 13:55 do 17:05 sati, olujno nevrijeme na moru prouzročilo je nasukavanje brodica, kvarove na motornim jedrilicama te nasukavanje osoba s manjim plovilima (čamcima, kajacima, daskama za jedrenje) na obalu ili nenaseljene otoke na širem području Korčule, Lastova, Orebića, Visa i Makarske. Većinom se radilo o stranim državljanima. O svim događajima obaviješteni su MRCC (Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru) i Lučke kapetanije. Sve osobe su spašene i nije bilo ozlijeđenih.

Istarska županija

  1. kolovoza, u vremenu od 15:41 do 16:58 sati, grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je šire područje Labinštine. Vatrogasci JVP-a Umag i JVP-a Labin imali su više intervencija ispumpavanja vode u LabinuRapcu, uklanjali su srušena stabla s ceste Labin-Rabac, Cerovlje-Buzet i Oprtalj-Završje, a ugasili su i zapaljeni stup nosača vodova električne energije u Labinu. Nakon udara groma izbio je požar na nepristupačnom terenu kod mjesta Škarkoni, ali ga je ugasila jaka kiša koja je ubrzo počela padati. Zbog grmljavinskog nevremena bez opskrbe električnom energijom ostalo je 15-tak naselja. Opskrba strujom normalizirana je u 17:10 sati.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned