Wednesday, Jan. 20, 2021

Olujno jugo, zatopljenje

Autor:

|

11.05.2017

|

Kategorije:

Olujno jugo, zatopljenje

Prva dekada svibnja protekla je u znaku vrlo promjenjivog i nestabilnog vremena. U cijeloj zemlji je povremeno bilo kiše, osobito na sjevernom  Jadranu i u kopnenim krajevima. Po podacima DHMZ-a u proteklih tjedan dana (4. do 11. svibnja) na sjeveru Jadrana je palo od 30 mm kiše (Rijeka) do 41 mm (Rab).  U nizinama unutrašnjosti je palo uglavnom od 15 do 25 mm. Nešto više, 47 mm je palo u Osijeku. U  Dalmaciji je najviše kiše palo u Dubrovniku (30 mm), Kninu (28) te Pločama (21 mm).

Dosta kiše je bilo i u gorskim krajevima. Tako je na Zavižanu u proteklih tjedan dana palo 65 mm oborine, uglavnom kiše. Naime, prije dva  dana (9. svibnja) na Zavižanu je tijekom poslijepodneva, uz temperaturu malo višu od 0°C kratkotrajno padao i snijeg. Minimalna temperatura se na Zavižanu 9. svibnja spustila na -4°C.

Niti početak druge dekade svibnja ne donosi trajniju stabilizaciju vremenskih prilika. Nakon malo stabilnije i sunčanije srijede, četvrtak 11. svibnja ponovno je donio više oblaka, osobito na sjeveru Jadrana. Ipak,  malo kiše je u zadnja 24 sata bilo samo na dijelu sjevernog Jadrana.

Uz okretanje vjetra na južne puti dan je obilježilo jako i olujno jugo na Jadranu. Po podacima DHMZ-a najjači udari juga su do večeri bili:  Dubrovnik i Split 60 km/h, Palagruža 75 km/h, Hvar 90 km/h te Vis Hum 110 km/h.

DHMZ je unutar sustava Meteoalarm i za petak izdao niz upozorenja. Tako  je za cijeli Jadran izdano žuto upozorenje vjetar, a za sjeverni Jadran i  za grmljavinske pljuskove. Za unutrašnjost je također izdano žuto upozorenje zbog jakog, u gorju i olujnog  jugozapadnog vjetra te grmljavinskog nevremena u Slavoniji.

Jugo je povećalo valovitost mora pa su gotovo sve katamaranske linije u prekidu, a ne voze i neke brodske linije.

Uz okretanje vjetra na južne smjerove četvrtak je u kopnenim krajevima donio i do desetak stupnjeva više najviše dnevne temperature u odnosu na one izmjerene dan ranije. Tako su danas mjestimice u Slavoniji izmjerene vrijednosti i iznad 25°C. Najtoplije je bilo u Gradištu sa 26.3°C,  Slavonskom Brodu sa 25.6°C i Sisku sa 25.0°C. Ljetnih 25°C je dosegnuto i u Osijeku i Bilogori. U većini krajeva unutrašnjosti danas su izmjerene najviše dnevne temperature od 22 do 24°C. Na Jadranu je izmjereno od 20 do 23°C.

Naslovna slika: Jugo u Stobreču – foto: Marina Blažević

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned