Tuesday, Jul. 7, 2020

Olujno nevrijeme uz tuču, pijavicu i poplave pogodilo Murter i obalu (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

22.08.2014

|

Kategorije:

Olujno nevrijeme uz tuču, pijavicu i poplave pogodilo Murter i obalu (FOTO, VIDEO)

Baš kao što su meteorolozi ESTOFEX centra za upozoravanje na ektremne vremenske prilike u Europi predvidjeli, u večernjim satima nad morem sjeverne Dalmacije razvli su se novi olujni oblaci, te su se u kasno navečer premjestili prema obali šibenskog područja.

To je dijelu otoka i obale donijelo jedno od najvećih nevremena u dosadašnjem tijeku ljeta. Točno u 23 sata olujno nevrijeme praćeno vrlo jakim grmljavinskim pljuskovima, tučom, olujnim udarima vjetra i pijavicom zahvatilo je Murter. Nevrijeme je zahvatilo naseljeni dio otoka točno u vrijeme održavanja pučke fešte na otvorenome, na mjesnoj rivi.

U vrlo kratko vrijeme palo je preko 50 litara kiše po kvadratnom metru što je uzrokovalo velike bujice koje su nosile klupe i osobne stvari brojnih posjetitelja fešte koji se nisu snašli od brzine i intenziteta nevremena. Pravu dramu na murterskoj rivi uzrokovao je dolazak pijavice s mora na kopno, točno u vrijeme najjačeg nevremena.

Usred pijavice našli su se članovi klape Sveti Florijan u svome kombiju u kojega su se skrili za vrijeme nevremena, nakon što su prisilno morali prekinuti svoj nastup na rivi. Doznajemo da je bujica u more odnijela dio razglasa postavljenog na rivi. Nevrijeme se potom premjestlo prema Pirovcu i dalje prema šibenskom zaleđu.

Dan nakon dobili smo izjavu vatrogasaca koji su bili na terenu u petak ujutro:

– Željezna konstrukcija koja je stajala uz binu na rivi zgužvana je poput papira, a dio je pao na ženu, koju su ljudi brzo izvukli i nema težih ozlijeda. Šank koji je stajao uz binu pronađen je zabijen u stablo 100 metara dalje od mjesta gdje je bio. Kamin od 400 kilograma je dislociran u nevremenu!

U Pirovcu je do ponoći palo 30 mm kiše, što je također izazvalo bujice na ulicama, a vjetar je otopio nekoliko brodica. Iz korijena je isčupano nekoliko borova blizu obale!

Nevrijeme se potom premjestilo sjeveroistočno od Šibenika. Tuča je padala u Miljevcima, a jaka tuča oko ponoći zahvatilo je podurčje Radonića. Kako se može vdijeti na fotografijama koje smo priložili, zrna tuče imala su promjer do 7 centimetara što znači da je tuča napravila značajnu materijalnu štetu. Do 1 sat iza ponoći nevrijeme se proširilo u Zamosorje i prema sinjskom podurčju.

Drugio dio noći grmljavinskom nevrijeme donio je srednjoj i južnoj Dalmaciji, od Splita do Dubrovnika. U Konavlima je palo najviše, 45 litra kiše po kvadratnom metru. Jutro je posvuda donijelo stabilizaciju vremena ali nas već u subotu očekuju nove lokalne nestabilnosti, uglavnom u večernjim satima.

UPOZORENJE: Video zapisi sadrže neprimjeren riječnik koj je nastao zbog straha i uzbuđenja za vrijeme nevremena. Crometeo tim se unaprijed ispričava zbog neprimjerenog vokalbulara u priloženim video zapisima!

Video za vrijeme olujnog nevremena s pijavicom i tučom na Murteru

Video poplave na Murteru neposredno nakon nevremena

Satelitska snimka, detektirane munje i procjena oborin 1) neposredno prije nevremena na Murteru, 2) za vrijeme nevremena, 3) i 4) nakon što se nevrijeme premjestilo nad kopno (Izvor: WetterOnline Aplikacija za androide) sat1 sat2 sat3 sat4

Poplava Murtera. Foto: Nino Treskavica

murter1 murter2 murter3

Velika tuča u Radoniću. Foto: Šibenik Meteo

10616583 10204657858595213 6161317290983923605 n 10626507 10204657859395233 4570380728673882203 n

Posljedice noćašnjeg nevremena u Pirovcu.
Foto: Ivan Gulam, Općina Pirovacp1

p2

p3

p4

Nakon snažnog noćnog nevemena u Pirovcu. Jutro je otkrilo prave razmjere štete. Foto: Ante Begić / Šibenik Meteop5

p6

p7

p8

p9

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić