Thursday, Jul. 9, 2020

Oproštaj od klimatološkog proljeća

Autor:

|

31.05.2015

|

Kategorije:

Oproštaj od klimatološkog proljeća

Nakon meteoroloških uzbuđenja koje je u prvom dijelu treće dekade svibnja donijela ciklona Cvjetko, posljednji dani svibnja, odnosno klimatološkog proljeća prolaze u  znaku stabilnijeg iako ne posvuda i posve suhog vremena.

Tijekom vikenda da glavninom sjevernije od naših krajeva premještala oslabljenja fronta, a zbog nje je u zapadnim i sjevernim krajevima unutrašnjosti, te u gorju  u drugom dijelu subote i u prvom dijelu nedjelje bilo više oblaka, mjestimice je palo i malo kiše, rijetko i grmljavine.  Kiša je zabilježena tek na nekoliko meteoroloških postaja. Najviše je do nedjelje u 8 sati, po podacima DHMZ-a palo u Bednji 13 mm te Varaždinu 8.2 mm. Kiše je još bilo u Krapini (3.4 mm), Koprivnici (3) i  na Sljemenu (0.8 mm).  I na meteorološkim postajama mreže pljusak.com je malo kiše u zadnja 24 sata, uglavnom do nedjeljnog jutra izmjereno na sjeverozapadu zemlje. Najviše (8mm) je izmjereno i Maloj Subotici i Pregradi. Na Jadranu su zadnji dani klimatološkog proljeća donijeli suho i pretežno sunčano vrijeme.

Klimatološko proljeće ispratili smo i uz toplo, a u mnogim mjestima i  vrlo toplo vrijeme. Najviše dnevne temperature ispod 20°C su izmjerene samo u najvišem gorju (Zavižan 15°C, Sljeme 17°C, Parg Čabar 18°C). Zabilježimo da je prije par dana, u četvrtak 28. svibnja na Zavižanu ujutro bilo i slabog mraza. U većini mjesta, i na moru i na kopnu, najviše dnevne temperature su imale vrijednosti od 23 do26°C.  Makarska, Mali Lošinj, Rijeka, Senj, Slavonski Brod  su imali 27°C, a najtopliji je bio, po podacima DHMZ-a Knin sa 28°C.

Temperature mora su posljednjeg dana svibnja prilično ujednačene, i na gotovo cijelom Jadranu je izmjereno 20°C, a u Dubrovniku i Mljetu i 21°C.

S prvim danom lipnja započinje klimatološko (meteorološko) ljeto koje uključuje  lipanj, srpanj i kolovoz, prosječno tri najtoplija mjeseca u godini. Kalendarsko (astronomsko) ljeto počinje 21. lipnja u 18 sati i 38 minuta. Prvi dani lipnja donose obilje sunca uz postupni porast temperatura zraka, pa na prve lipanjske vruće dane (maksimalna temperatura iznad 30°C) nećemo dugo čekati.

Podsjetimo se  da je prošle godine  početak druge dekade lipnja donio  najviše temperature u 2014. godini.  Najviša temperatura od 35.8°C izmjerena u Senju. U Kninu je ugrijalo do 35.7°C. U nizinama unutrašnjosti najviših 34.1°C je izmjereno u Osijeku i Križevcima. Vrućine kakve su zabilježene u tim danima nisu se ponovile do kraja ljeta.

Popodnevni razvoj naoblake u Lici, 31.5.2015. Foto: Marin Pitton

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned