Sunday, Jul. 5, 2020

Orkanska bura (197 km/h), snijeg, poplave…- Ciklona Rea (Dan 3)

Autor:

|

14.05.2019

|

Kategorije:

Orkanska bura (197 km/h), snijeg, poplave…-   Ciklona Rea (Dan 3)

Orkanska bura

Nakon jakog i olujnog vjetra koji je tijekom ponedjeljka pogodio središnje i sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti, tijekom noći na utorak je najjači vjetar izmjeren na sjevernom Jadranu, a vrlo vjetrovito je bilo i podno Velebita.

Na Paškom je mostu izmjeren udar bure od 54.6 m/s, odnosno 197 km/h. Još neki najjači udari vjetra (podaci DHMZ- a) su bili: Prizna 188 km/h, Jasenice 182, Krk 163, Povile 159, Split 95..

Bura je tijekom dana oslabila pa su u večernjim satima za sav promet zatvorene samo državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Paški most.

Oborina

Podaci o oborini (za zadnja 24 sata, do 8 sati ujutro 14.5.2019) govore da je i tijekom ponedjeljka i u noći na utorak lokalno bilo obilnija, osobito u gorskim krajevima. Po podacima DHMZ-a najviše je kiše u tom razdoblju palo na Plitvičkim jezerima, novih 75 litara kiše.  Time se ukupna količina kiše koja je na Plitvicama pala u zadnja pala dva povećala na 214 litara. Još neke veće količine su:  Begovo Razdolje i Slunj  58, Hrvatska Kostajnica 35,  Ogulin 33.5,  Varaždin 33.4,  Delnice 32, Osijek Čepin 29.4,  Bednja, Slatina, Virovitica   i Lastovo 27, Bilogora 26.7, Osijek aerodrom 22.7,  Sisak 22.5, Puntijarka 22.4, Imotski 20.1,

Snijeg

Tijekom utorka je u višem gorju kiša prešla u snijeg. Nakon 3 cm u jutarnjem mjerenju (8 sati) u 20 sati je na Zavižanu izmjereno 5 cm snježnog pokrivača. U Pargu je u 20 sati izmjeren 1 cm snijega. Snježnih pahulja je bilo i na višim dijelovima Učke, na Platku i Dinari.

Poplave

Rijeke Korana i Mrežnica, koje su se u ponedjeljak izlile iz korita i u utorak nastavile rasti, u Karlovcu nisu poplavile kuće, no zbog rekordno visokog vodostaja Mrežnice, poplavljeno je 20-ak kuća na području Duge Rese, javlja HRT.

Vrhunac vodenog vala tijekom poslijepodneva prolazi kroz Hrvatsku Kostajnicu. Rijeka Una i dalje raste 2 cm na sat. Sve službe su na terenu i očekuju da će taj grad biti obranjen od poplave.

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka u porastu su s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak.

Zbog vremenske situacije u BiH vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu. Također su u porastu i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

Temperatura

Temperature su i dalje, osobito u kopnenim krajevima te na sjeveru Jadrana znatno ispod prosjeka za sredinu svibnja. U nizinama unutrašnjosti minimalne jutarnje temperature su se kretale u većini krajeva od 6 do 8°C. Najviše dnevne su bile tek do nekoliko stupnjeva više i imale su vrijednosti  najčešće od 10 do 12°C. Bilo je jednoznamenkastih maksimuma (Gospić 7.5°C, Daruvar 8.5°C). U gorskim krajevima je danju izmjereno najviše do 4 ili 5°C,  a na Zavižanu je zabilježen i studeni dan s maksimalnom dnevnom temperaturom ispod 0°C (-0.8°C).  To je već drugi ovogodišnji svibanjski studeni dan na Zavižanu. Prosječno svibanj prođe bez takvih dana. Minimalna temperatura se spustila do -4.0°C.

Na Jadranu minimalne temperature su se kretale od 9°C na sjeveru (Rijeka) do 14°C na jugu (Dubrovnik). Najviše dnevne su bile u rasponu od 12°C (Senj) do 21°C (Dubrovnik).

Maksimalne temperature zraka 14.5.2019. –www.pljusak.com

Ražanac 14.5.2019,
Foto: Ivan Gan Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned