Wednesday, Jul. 8, 2020

Orkanska bura na Jadranu (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

05.03.2015

|

Kategorije:

Orkanska bura na Jadranu (FOTO, VIDEO)

Prva marčana bura  danas je donijela brojne probleme duž Jadrana, posebno u Dalmaciji.  Riječ je o jednoj od najjačih bura u zadnjih deset godina.

Iza 18 sati je službena postaja na Marjanu zabilježila udar bure od 165.7 km/h.  Podsjetimo da su u veljači udari bure u Splitu dosezali 155 km/h. Današnja bura je najjača u Splitu još od studenog 2004. kada je za vrijeme  ciklone Dorothy izmjeren udar bure od 174.6 km/h.

Prenosimo izvještaj Državne uprave za zaštitu i spašavanje o posljedicima olujnnog nevremena po županijama.

Primorsko – goranska županija
Tijekom 05. ožujka orkanski i olujni vjetar prouzročio je lomljenje stabala i drvenih električnih stupova, oštećenja krovišta zgrada, oštećenja vozila na koje je padalo granje i dr. Bilo je više ispada u elektroenergetskom sustavu, a kvarovi se promptno otklanjaju tako da nema većih problema. Vatrogasci su imali stotinjak manjih intervencija, a na terenu su i komunalne službe. Bilo je problema i potpunih prekida u cestovnom, trajektnom i katamaranskom prometu.

Istarska županija
Olujno nevrijeme stvaralo je probleme i na području Istarske županije. Zaprimljeno je desetak dojava o srušenim stablima, oštećenjima fasada zgrada, prekidima u opskrbi električnom energijom i dr.

Dubrovačko – neretvanska županija 
Olujni vjetar i velika količina oborina prouzročili su na cijelom području Županije probleme u cestovnom, pomorskom i zračnom prometu. Oborinske vode plavile su podrumske prostore te izazvale izlijevanje kanalizacije. Sve službe su na terenu i otklanjaju posljedice nevremena (ispumpavanje podruma, uklanjanje granja s prometnica i dr.). U mjestu Soline (Župa dubrovačka) došlo je do klizišta na cesti te se promet odvija jednim prometnim trakom. Zbog zamućenja, voda nije za piće na području: Konavala, Župe dubrovačke, Dubrovnika, Elafitskih otoka, Zatona, Orašca i Brsečina.

Zadarska županija
Na području Zadarske županije nevrijeme je prouzročilo poteškoće u prometu, a bez električne energije su ostali potrošači: Paga, Debeljaka, Ražanca, Sukošana, Galovca, Donjih Raštana i Novigrada. Komunalne službe i vatrogasci intervenirali su na otklanjanju porušenog granja koje je palo na prometnice, a djelatnici HEP-a saniraju slomljene drvene stupove električnih vodova.

Splitsko – dalmatinska županija
Olujni vjetar prouzročili su probleme na cijelom području Županije. Oštećene su fasade zgrada te krovovi kuća i stambenih zgrada. Povremeni su prekidi u isporuci električne energije za potrošače na cijelom području, a i dalje su poteškoće u cjelokupnom prometu. S veza u Kaštel Sućurcu bura je otrgla tri broda i odnijela ih prema Splitu te su se nasukali podno Marjana. Nema ozlijeđenih osoba, a nema niti dojava o onečišćenju mora.

Šibensko – kninska županija
Orkanska bura srušila je dosta drveća i granja koje je palo na prometnice. Vjetar je odnio dio krova OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu, pa je prekinuta nastava, a djeca su poslana kućama. Bez električne energije je dosta potrošača u dijelu Grada Knina, Općine Biskupija, Ervenik i Kistanje, dijelu Grada Drniša i Općine Oklaj te stanovnici otoka Kaprija. Vatrogasci su imali oko tridesetak intervencija, a na terenu su i sve ostale službe. I u ovoj županiji su poteškoće u cjelokupnom prometu.

Iz Izvještaja HAK-a (23:17): U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila. Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Zbog orkanske bure za sav promet zatvoreni su:

 • autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje,
 • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica,
 • autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika,
 • dionica državne ceste DC1 Korenica-Udbina-Gračac-Knin,
 • Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene,
 • DC52 Špilnik-Korenica,
 • državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54),
 • državna cesta Dobroselo-Mazin (DC218),
 • Krčki most,
 • Paški most,
 • most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku,
 • ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5203 Srb-Brotnja i ŽC Perušićka Kosa i Čanak.

 Satelitska snimka sredozemne ciklone Rea, 5.3.2015.

 Orkanska bura u Ražancu – video: Boris Kačan

Olujna bura na Korčuli. Snimio: Ivan Grbin

Orkanska bura – Ciklona Rea – Senjska vrata – Prvić. Snimio: Miro Svetec

Ražanac – video medo338

Ekstremna kiša i orkanski udari vjetra u Dubrovniku -video Daniel Pavlinović

Postira, Brač – Video: Pero Antunović

Čarolija senjske bure i sutona, 5.3.2015. Foto: Nino Salkić

Orkanska bura večeras u Crikvenici. Foto: Goran Gajić Photography

 

Orkanski udari bure u Trogiru, 5.3.2015. Foto: Antonio Miše

Ražanac, > 210 km/h, 5.3.2015. Foto: Boris Kačan Photography www.kacan.com

Ražanac bura preko 200 km/h. Foto: Leo Banić Photography

Ciklona “Rea” – Senj. Foto Lucijan Španić Photography i Nino Salkić

 

Prizor iz Podstrane, 5.3.2015. Foto: Ivan Tomić

Korčula. Foto: Đani Šantek

Prvi put nakon ciklone Dorothy (14.11.2004.) stradali su čempresi i pojedine grobnice na žrnovačkom groblju, 5.3.2015. Foto: Tina Roguljić

Splitska bura. Foto: Božidar Vukičević / CROPIX

Bura na istočnoj obali Istre. Foto: Luca Milevoj

Orkanska bura na Lošinju – Foto:Vilson Berisha 

Bura u Ražancu. Foto: Leo Banić

Kaštel Sućurac. Foto: Ante Rapić

Bura u Ražancu – foto: Roberto Lerga

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned