Wednesday, Aug. 5, 2020

Orkanski udari bure: Makarska 191 km/h; u Splitu rekordnih 176 km/h, rekordno niska razina mora

Autor:

|

23.02.2019

|

Kategorije:

Orkanski udari bure:  Makarska 191 km/h; u Splitu rekordnih 176 km/h, rekordno niska razina mora

Nakon niza gotovo proljetnih dana s temperaturama koje su bile i blizu 20°C, veljača je na svom kraju odlučila pokazati i svoje zimsko lice. Za razliku od prošle godine kada je kraj veljače uz hladnoću obilježio i rekordni  snijeg u gorskim krajevima, današnji dan je obilježilo naglo zahlađenje uz olujnu i orkansku buru, osobito u Dalmaciji.

Tijekom petka 22. veljače sa sjeveroistoka se preko naših krajeva dalje na jugoistok kontinenta  brzo premještao frontalni poremećaj iza kojeg je krajem petka i u noći na subotu počeo pritjecati osjetno hladniji kontinentalni zrak. Fronta je donijela malo kiše u kopnenim krajevima. Tek je na nekoliko lokacija u sjevernim i istočnim krajevima palo do par litara kiše, najviše u Vinkovcima 6 litara i u Kutjevu 5.   Tek malo snijega je zalepršalo u  gorju te u planinama uz obalu Dalmacije.  Iza fronte je  nad europskim kopnom naglo jačala anticiklona, dok se nad Jonskim morem stvorila ciklona. Zbog velike razlike u  tlaku (u 7 sati je u Krapini tlak zraka iznosio 1042.3 hPa, a u Dubrovniku 1016.9 hPa)  naglo je zapuhao jak sjeverni vjetar u kopnenim krajevima te jaka i olujna bura s orkanskim udarima osobito u Dalmaciji.

Najjači udar bure od 191 km/h  je izmjeren jutros oko 6 sati u Makarskoj. Apsolutni rekord ipak nije ugrožen, a on za Makarsku iznosi 212,4 km/h.

U Splitu je oko 4h izmjeren najjači udar bure u povijesti meteoroloških mjerenja na Marjanu. Zabilježen je udar od 176 km/h (48,9 m/s) što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu. Prosjek vjetra u tim trenucima je bio orkanskih 118 km/h (33 m/s).

Još neki  najjači udari bure izmjereni tijekom subote 23.2.2019. : Dubrovnik 158 km/h, Most dr. Franje Tuđmana 176 km/h, Maslenički most 173 km/h, Krčki most 130 km/h..

Bura je  diljem Dalmacije počinila veliku štete. Iščupana su i srušena mnoga stabla oštećeni krovovi i automobili.

Širom Dalmacije je zabilježeno i više požara, javlja HRT.

Tijekom dana je zbog bure bila zatvorena autocesta kod Maslenice, ali je u 18.50 otvorena za sav promet uz ograničenje brzine na 40 km/h.  U prekidu su bile i brojne trajektne i katamaranske linije.

Subota je donijela i osjetno niže temperature zraka u odnosu na prethodne dane. U petak su duž Jadrana izmjerene najviše dnevne temperature od 15 do 18°C (u Rijeci i 19°C), a u kopnenim krajevima od 9 do 14°C.  Zahladilo je već tijekom noći na subotu pa su i na Jadranu izmjerene minimalne temperature ispod nule (Split -1.9°C, Šibenik -1.5°C, Makarska -0.3°C, Rijeka 0.0°C), odnosno izmjereno je tek  do dva  stupnja iznad  nule. U nizinama unutrašnjosti je izmjereno od -5 do -3°C. U više gorju je bilo i dvoznamenkastih minusa (Puntijarka -10.8°C, a Zavižan -16.0°C).

U subotu sredinom dana u nizinama unutrašnjosti su najviše dnevne temperature bile tek do  nekoliko stupnjeva iznad nule (1 do 4°C), a duž Jadrana se mjerilo od 6 do 8°C.  U višem gorju je bilo osjetno hladnije.  Sredinom dana je na Zavižanu izmjereno -12°C, uz 50 cm snježnog pokrivača.

Uz buru, koja je meteorološka vijest dana, dogodio se još jedan prirodni fenomen.

U subotu ujutro razina mora u Dalmaciji dosegnula je novu najnižu razinu dosadašnjeg tijeka godine, a sudeći prema dostupnim podacima, radi se o najizraženijoj oseci zadnjih nekoliko godina, piše dalmacijadanas.hr.
Prema službenim podacima s mareografa postavljenom na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, minimum razine mora dogodio se u 11:15 kada je razina mora na tamošnjoj mjernoj postaji dosegla kotu – 11,1 cm. To je za čak 16 centimetara niže od dosadašnje rekordno niske razine prije tri dana i više od 120 cm ispod najviše razine mora ove godine koja je zabilježena 3. veljače.

Identična situacija bilježi se drugdje po Jadranu. Primjerice, nešto prije 12 sati minimum razine more zabilježen je na mareografovima u Starom Gradu na Hvaru i Veloj Luci na Korčuli. U Starom Gradu tamošnji mareograf zabilježio je kotu -62.14 cm.

Brela, 23.2.2019. – foto: Nikola /Crometeo forum

slika

slika

Vrgorac

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned