Tuesday, Jun. 2, 2020

Orkanski udari bure u Dalmaciji, osjet hladnoće u Splitu -9°C (FOTO)

Autor:

|

29.12.2016

|

Kategorije:

Orkanski udari bure u Dalmaciji, osjet hladnoće u Splitu -9°C (FOTO)

Posljednji dani 2016. godine protječu znaku suhog zimskog vremena. Najviše dnevne temperature zraka u unutrašnjosti zemlje i Dalmatinskoj Zagori bile su od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 7 do 11°C. Sjeverni Jadran danas je bio najtopliji dio zemlje, osobito otoci i zapadne obala Istre.

Tijekom četvrtka bilo je znatno više sunca u odnosu na prethodni dan, a u gotovo su potpunosti su izostale oborine. Oblačnije je povremeno bilo u Lici i Gorskom kotaru, a pokoje snježne pahulje bilo je u dijelovima podvelebitskog kanala.

Izostanak oborina već je postao pravilo ovog mjeseca. Kako oborina do kraja mjeseca više neće biti, jasno je da će ovogodišnji prosinac u Dalmaciji (i šire) biti ekstremno sušan mjesec. Pale su tek vrlo male količine oborina, a ponegdje su i potpuno izostale. U Dalmaciji je prosinac drugi prosječno najkišovitiji mjesec u godini. Da meteorološki apsurd bude veći, jedini zabilježeni slučaj prosinca bez oborina od početka mjerenja dogodio se – prošle godine! Kolika je bila statistička vjerojatnost da isto dogodi dva prosinca zaredom?

Orkanski udari podno Biokova

Vjetrovito je tijekom četvrtka bilo u cijeloj zemlji, a osobito u Dalmaciji. Gotovo da nema dijela Dalmacije gdje tijekom dana nije bilo olujnih udara bure ili tramontane. Najjači udar na službenoj DHMZ postaji Split Marjan iznosio je 97 km/h. U dubrovačkoj zračnoj luci udari su dosezali 115 km/h, a u Makarskoj orkanskih 122 km/h.

Auomatska postaja DHMZ-a na Prevlaci u dva jutarnja termina javila je prosječnu brzinu vjetra od 27,4 m/s (99 km/h). Ako je podatak ispravan, vrlo je vjerojatno da su udari bili jači od 150 km/h!

Vjetrovito vrijeme dodatno je pojačavalo osjet hladnoće. Primjerice, službena temperatura zraka u 19 sati u Splitu je bila 3,7°C, a u kombinaciji s vjetrom prosječne brzine od 9,7 m/s u Splitu je osjet hladnoće iznosio -8,9°C! Još impresivnije je bilo na danas najhladnijoj postaji u Hrvatskoj, onoj na Svetom Juri na Biokovu. U 19 sati izmjereno je -12°C, a uz vjetar prosječne brzine 12,9 m/s osjet hladnoće iznosio je ekstremnih -34,6°C!

 Za vikend potpuni prestanak bure

Bura će već noćas biti u slabljenju u odnosu na dan, a dodatno će oslabiti tijekom petka. Njen potpuni prestanak očekuje se u subotu. Slabljenje bure uvjetovat će hladnije noći, pa će noć na petak i noć na subotu biti najhladnije ovoga tjedna, kada je slab mraz moguć i ponegdje uz obalu. Ipak, u dane vikenda, najviše dnevne temperature bit će 3 do 4°C stupnja više u odnosu na današnje.

Ujutro na našem portalu čitajte detaljnu prognozu vremena za novogodišnju noć.

Bura u Kaštelanskom zaljevu. Foto: Filko Garbin

Požar na Promini (Webcam)


Bura na Braču i pogled na Biokovo. Foto: Valentina ZelanovićBura u Makarskoj. Foto: Duje Jerković

Bura kod Orebića. Foto: Ivica Trojanović

Bura u Cavtatu. Foto: Nikša Benić

Požar u Livanjskom polju. Foto: Jakov SučićKomentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić