Saturday, May. 30, 2020

Osijek (Klisa): 50 mm kiše, Čepin 0 mm

Autor:

|

25.05.2018

|

Kategorije:

Osijek (Klisa): 50 mm kiše, Čepin 0 mm

I posljednji svibanjski petak se pridružio nizu nestabilnih svibanjskih dana.  Grmljavinski pljuskovi su, uz sunčana razdoblja bili česti, osobito u kopnenim krajevima. Pljuskova i grmljavine je danas bilo i na sjeveroistoku Istre, te ponegdje u zaleđu Jadrana.

U rano poslijepodne  je jače grmljavinsko nevrijeme zahvatilo okolicu  Osijeka.  Na meteorološkoj postaji Osijek Klisa je palo čak 50 litara kiše na kvadratni metar.  Na automatskoj meteorološkoj postaji Bilje je palo 40 litara kiše, a padala je i tuča. Istovremeno na gradskoj meteorološkoj postaji Osijek Čepin danas nije pala na kap kiše.

Inače, prosječno u svibnju u Osijeku padne 70.6  litara kiše na kvadratni metar, što ga čini drugim najkišovitijim mjesecom (odmah poslije lipnja s 82.1 mm).

Od većih količina kiše u zadnja 24 sata (do 20 sati) izdvajamo: Karlovac s 38 mm, Zagreb Grič 11.4 mm, Knin 10.3 mm..

Temperature zraka su i dalje prave ljetne i najviše dnevne su se danas kretale uglavnom od 25 do 28°C. Najtopliji su s 29.°C bili Makarska i Senj.

Pokoji grmljavinski pljusak je moguć još i do kraja vikenda, osobito u kopnenim krajevima, a  najvjerojatniji su u gorju. Ipak, neće nedostajati ni sunca ni topline. Tako će posljednji dani svibnja proteći u pravom ljetnom ugođaju, a temperature zraka će dosezati i prelaziti vrućih 30°C.

Naslovna slika: Oluja nad Osijekom, 23.5.2018. – foto: Ivica Benić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned