Friday, Apr. 3, 2020

Osijek (Klisa): Rekordna dnevna rujanska količina kiše

Autor:

|

04.09.2018

|

Kategorije:

Osijek (Klisa): Rekordna dnevna rujanska količina kiše

Prvi dani klimatološke jeseni prolaze uz vrlo promjenjivo i nestabilno vrijeme.  Nad našim krajevima i dalje kruži vlažan i nestabilan zrak pa su pljuskovi česti, lokalno i obilniji.  Tako je, piše Zoran Vakula na HRT-u, nekim mjestima u prva četiri dana rujna već palo i više od polovice prosječne mjesečne količine za rujan (Gradište, Daruvar, Bilogora, Varaždin, Bjelovar, Koprivnica, Pazin, Zadar Zemunik), a meteorološka postaja u zračnoj luci Osijek se približila i apsolutnom rujanskom rekordu.

Tijekom ponedjeljka 3. rujna i u noći na utorak 4. rujna najnestabilnije je bilo na istoku Slavonije te u sjevernim kopnenim krajevima.

Jako grmljavinsko nevrijeme je u posljednjim satima ponedjeljka zahvatilo područje Osijeka. Prema podacima DHMZ-a (količina oborine u zadnja 24 sata, izmjereno 4.9.2018. u 8 sati) na meteorološkoj postaji Osijek Klisa je palo čak 80.8 litara kiše na kvadratni metar.   To je nova najveća dnevna količina kiše za rujan na toj meteorološkoj postaji. Ujedno je to i druga najveća dnevna količina uopće u  godini, a meteorološka se mjerenja vrše od 1981. godine. Veća dnevna količina je na toj postaji u zračnoj luci Osijek izmjerena samo 22. svibnja 2008. godine. Tada je palo 106.4 litara kiše na kvadratni metar.

Rekordna rujanska količina kiše u zračnoj luci Osijek je pala 2103. godine. Tada je u rujnu palo 110,7 litara kiše na kvadratni metar.

Zanimljivo je da je istovremeno na gradskoj meteorološkoj postaji Osijek Čepin jutros izmjereno tek 6.8 litara kiše na kvadratni metar. Prosječno  u rujnu  u Osijeku (Čepin) padne 55.7 litara kiše na kvadratni metar.

 

Izdvojima još neke veće količine kiše koje su pale tijekom ponedjeljka 3. rujna 8do utorka 4. rujna u 8 sati):  Beli Manastir 52 mm, Bjelovar 37.9, Brestovac 36, Varaždin 33.4, Čakovec 33, Koprivnica 37, Kutjevo 20, Slatina 21..

Radarski prikaz oborina , RC Bilogora, 3.9.2018. (21.-24.00), izvor: DHMZ

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned