Thursday, Jul. 9, 2020

Otvorena olujna sezona, u Slavoniji do 23°C (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

26.03.2015

|

Kategorije:

Otvorena olujna sezona, u Slavoniji do 23°C (FOTO, VIDEO)

Ciklona  koja je tijekom srijede donijela obilniju kišu u dijelu Dalmacije, danas je prolazno malo oslabila i povukla se nad jug Italije. Ipak, u naše je krajeve pritjecao topao i vlažan zrak. A upravo je kombinacija vlage i topline stvorila  uvjete za razvoj prvih ovogodišnjih grmljavinskih oluja pa možemo reći da je otvorena olujna sezona.

Današnje najviše dnevne temperature su u unutrašnjosti bile osjetno veće od onih izmjerenih proteklih dana, ponegdje i za deset stupnjeva više od jučerašnjih.  Prvi puta ove godine, najviše dnevne temperature su prešle 20°C. Najviše temperature su izmjerene u Slavoniji. U Osijeku (Klisa) 23.3°C (točno 10°C više od najviše dnevne temperature izmjerene u srijedu). U Slavonskom Brodu je izmjereno 22.7°C. U većini krajeva unutrašnjosti danas su izmjerene najviše dnevne temperature od 20 do 22°C. Ponegdje je i na Jadranu najviša dnevna temperatura dosegnula 20°C (Dubrovnik, Ploče, Šibenik).  Na većem dijelu Jadrana izmjerene su najviše dnevne temperature od 16 do 19°C.

Sredinom dana i u poslijepodnevnim satima u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti, kao i na zapadu Slavonije počeo pojačan razvoj oblaka uz česte grmljavinske pljuskove, a lokalno je (Međimurje, Koprivnica) bilo i tuče.

Danas je i na širem zagrebačkom području bilo grmljavine,  prvi puta ove godine. Zanimljivo je da je  prosječni nadnevak prvog grmljavinskog dana u godini u Zagrebu je 25. ožujak.  Na zagrebačkom Griču danas je izmjerena maksimalna temperatura od točno 20.0°C. Prva „dvadesetka“ u godini je tako na Griču izmjerena tjedan dana ranije od prosječnog datuma. Naime, srednji datum pojave prvog dana s temperaturom od 20°C na Griču je 1. travnja.

Koprivnica – video i foto Marko Posavec

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Animacija radara (DHMZ)

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned