Wednesday, Sep. 18, 2019

Otvorena olujna sezona, u Slavoniji do 23°C (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

26.03.2015

|

Kategorije:

Otvorena olujna sezona, u Slavoniji do 23°C (FOTO, VIDEO)

Ciklona  koja je tijekom srijede donijela obilniju kišu u dijelu Dalmacije, danas je prolazno malo oslabila i povukla se nad jug Italije. Ipak, u naše je krajeve pritjecao topao i vlažan zrak. A upravo je kombinacija vlage i topline stvorila  uvjete za razvoj prvih ovogodišnjih grmljavinskih oluja pa možemo reći da je otvorena olujna sezona.

Današnje najviše dnevne temperature su u unutrašnjosti bile osjetno veće od onih izmjerenih proteklih dana, ponegdje i za deset stupnjeva više od jučerašnjih.  Prvi puta ove godine, najviše dnevne temperature su prešle 20°C. Najviše temperature su izmjerene u Slavoniji. U Osijeku (Klisa) 23.3°C (točno 10°C više od najviše dnevne temperature izmjerene u srijedu). U Slavonskom Brodu je izmjereno 22.7°C. U većini krajeva unutrašnjosti danas su izmjerene najviše dnevne temperature od 20 do 22°C. Ponegdje je i na Jadranu najviša dnevna temperatura dosegnula 20°C (Dubrovnik, Ploče, Šibenik).  Na većem dijelu Jadrana izmjerene su najviše dnevne temperature od 16 do 19°C.

Sredinom dana i u poslijepodnevnim satima u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti, kao i na zapadu Slavonije počeo pojačan razvoj oblaka uz česte grmljavinske pljuskove, a lokalno je (Međimurje, Koprivnica) bilo i tuče.

Danas je i na širem zagrebačkom području bilo grmljavine,  prvi puta ove godine. Zanimljivo je da je  prosječni nadnevak prvog grmljavinskog dana u godini u Zagrebu je 25. ožujak.  Na zagrebačkom Griču danas je izmjerena maksimalna temperatura od točno 20.0°C. Prva „dvadesetka“ u godini je tako na Griču izmjerena tjedan dana ranije od prosječnog datuma. Naime, srednji datum pojave prvog dana s temperaturom od 20°C na Griču je 1. travnja.

Koprivnica – video i foto Marko Posavec

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Animacija radara (DHMZ)

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Ned