Sunday, Jul. 12, 2020

Ovaj tjedan puno oblaka i kiše

Autor:

|

18.10.2016

|

Kategorije:

Ovaj tjedan puno oblaka i kiše

Novi tjedan počeo je s temperaturama zraka koje su znatno iznad uobičajenih za ovaj dio godine. U Dubrovniku se temperatura zraka u ponedjeljak u najtoplijem dijelu dana popela na kasnoljetnih 25 Celzijevih stupnjeva. Drugdje su maksimalne dnevne temperature zraka bile tek malo niže, a čak je i u unutrašnjosti mjestimice zatoplilo do 22°C.

Sunčani ponedjeljak ipak nije nagovještaj stabilnog tjedna. Naprotiv, ciklone i frontalni poremećaji uskoro nam donose nove oblake, ali i oborine. To znači da ni u aktualnom tjednu nećemo imati hladne dane kakve smo imali u prvom dijelu listopada, no kiše neće nedostajati…

JADRAN:

Utorak će donijeti umjereno do znatno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina već ujutro će početi na sjevernom Jadranu, a popodne će se proširiti na Dalmaciju. Oborine neće biti ravnomjerno raspoređene, što znači da će ponegdje pasti tek pokoja litra, a lokalno i preko 50 litara po kvadratnom metru. Krajem dana na sjevernom Jadranu djelomično razvedravanje. Ujutro će puhti slabo do umjereno jugo, na moru južne Dalmacije pojačano. Popodne na sjevernom Jadranu vjetar u okretanju na slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak, u Dalmaciji prema večeri slab zapadnjak i jugozapadnjak, na moru umjeren do pojačan sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka od 10 do 14°C u zaobalju, od 15 do 19°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 22°C.

srijedu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U većini krajeva suho, ali još ujutro uglavnom na jugu Dalmacije može biti kiše i pljuskova, a navečer mjestimice na sjevernom Jadranu. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. Danju će oslabiti i okretati na slab vjetar zapadnih smjerova, a kasno navečer na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka od 6 do 11°C u zaobalju, od 11 do 16°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 22°C.

Promjenjivo vrijeme očekuje nas tijekom četvrtka. Oblačnije na sjevernom Jadranu uz čestu kišu, a ponegdje i obilnije pljuskove s grmljavinom. U Dalmaciji će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, povremeno uz kišu ili slabe pljuskove. Puhat će umjereno do jako jugo, uz zapadnu obalu Istre i jugozapadnjak. Jutro toplije u odnosu na srijedu, najviše dnevne temperature od 17 do 22°C.

Petak donosi vrlo nestabilno vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a kiša će biti relativno česta. Ponegdje, osobito u Dalmaciji, može biti obilnijih pljuskova s grmljavinom. Vjetar će posvuda značajno oslabiti u odnosu na četvrtak. U Dalmaciji još uglavnom slabo jugo, jače ujutro na jugu Dalmacije, na sjevernom Jadranu u okretanju na slab vjetar zapadnih smjerova. Toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 21°C.

Postupna stabilizacija vremena očekuje nas u subotu. Još ujutro može biti malo kiše, osobito u Dalmaciji. Tijekom dana sve sunčanije pa će u drugom dijelu dana biti suho. Vjetar većinom slab, dominantno zapadnih smjerova. Bit će tek malo svježije, osobito u jutarnjim i večernjim satima.

nedjelju djelomično sunčano. Iako će u većini krajeva biti suho, osobito je na otvorenom moru moguća povremena i slaba kiša. Ponovno će zapuhati jugo, većinom slabo. Zadržat će se toplo za dio godine.

UNUTRAŠNJOST:

Utorak nam donosi uglavnom oblačno i svježe vrijeme. Tijekom prijepodneva kiša će se raširiti na Gorski kotar, Liku i središnju Hrvatsku, a poslijepodne postupno i na Slavoniju. Najkasnije će stići na krajnji istok gdje će kiše biti uglavnom tek navečer i u maloj količini. U zapadnim krajevima slab sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji do umjeren istočni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu više suhog vremena. Malo kišice je moguće uglavnom u Slavoniji tijekom jutra ili prijepodneva. Ujutro će mjestimice biti magle, a tijekom dana dosta oblaka, ponegdje uz kraća sunčana razdoblja, vjerojatnija na zapadu unutrašnjosti. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od 3 do 8, a najviša dnevna između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak ponovno kiša. Prevladavat će oblačno, tmurno i mokro vrijeme, samo u Slavoniji uz moguća kraća sunčana razdoblja. Čini se da će više suhog vremena biti na istoku i u Lici, a više kiše u Gorskom kotaru i na sjeverozapadu. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji jugoistočni. Temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 8 do 12°C, u Slavoniji malo viša.

Za petak i dalje prognoziramo puno oblaka, a mjestimice će biti i kiše. U najvišem gorju mogući su susnježica i snijeg. Oborine će tijekom dana postupno oslabjeti i prestati. Ostat će prohladno uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar i temperaturu zraka uglavnom između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva.

U subotu i nedjelju trebalo bi biti više suhog vremena. Dosta oblaka i česta jutarnja magla koja se ponegdje može i dulje zadržati. Tijekom dana su moguća i kraća sunčana razdoblja. Jutra će biti malo hladnija, a dani malo topliji.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov