Thursday, Jul. 9, 2020

Ovogodišnji svibanj u Splitu prekinuo niz od 16 uzastopnih mjeseci toplijih od prosjeka!

Autor:

|

04.06.2014

|

Kategorije:

Ovogodišnji svibanj u Splitu prekinuo niz od 16 uzastopnih mjeseci toplijih od prosjeka!

U meteorologiji se počeci i završeci godišnjih doba ne poklapaju s kalendarskim (astronomskim), već radi lakše obrade klimatoloških podataka godišnja doba počinju prvoga u mjesecu. Tako je s 1. lipnja počelo još jedno klimatološko ljeto, a oprostili smo se s klimatološkim proljećem.

Svibanj iza nas sigurno ćemo upamtiti kao vrlo nestabilan, no kada pogledamo službene podatke, vjerojatno ćemo ostati iznenađeni da je ovogodišnji svibanj bio sušniji od normale, i tu u cijeloj Dalmaciji. U Kninu je palo 40 posto manje oborine od prosjeka, u Zadru 34 posto manje, u Splitu 26 posto, a u Dubrovniku 14 posto manje. Ipak, vrijedi istaknuti da se manjak oborina u odnosu na prosjek odnosi samo na obalu, i osobito Zagoru, a na otocima je svibanj bio znatno kišovitiji od prosjeka. Primjerice na Hvaru i Lastovu palo je više nego dvostruko oborina u odnosu na prosjek.

Ono što je najzanimljivije je da je svibanj prekinuo dugi niz mjeseci koji su bili topliji od prosjeka. U većem dijelu Dalmacije svibanj je završio kao malo hladniji mjesec od klimatološkog prosjeka. Najveće negativno odstupanje zabilježeno je u Zagori, oko 1 stupanj, a nešto manje uz obalu, svega nekoliko desetinki stupnja niže od prosjeka. U Zadru je svibnja bio +0,2°C topliji od prosjeka.

U Splitu je srednja mjesečna temperatura ovogodišnjeg svibnja iznosila 18,3°C, što znači da je za 0,4°C bio hladniji od prosjeka (1961-1990.). Prema službenim podacima DHMZ-ove postaje Split Marjan, posljednji mjesec koji je na toj postaji bio hladniji od prosjeka bio je prosinac 2012. godine! To znači da je ovogodišnji svibanj bio prvi hladniji mjesec od klimatološkog prosjeka nakon dugih 16 mjseci! Palo je 45mm oborine, oko 4/5 prosječne količine za svibanj. Kako se klima brzo mijenja, usporedimo li ovogodišnji svibanj s razdoblje 1991.-2013., odstupanje je bilo znatno izraženije, točnije, svibanja je bio čak 1,5°C hladniji od prosjeka za spomenuto razdoblje.

Klimatološko proljeće sastoji se od mjeseci ožujka, travnja i svibnja, a u cijeloj Dalmaciji ono je, bez obzira na nešto hladniji svibanj, bilo toplije od prosjeka. U Splitu za 1,2°C. Zbog iznimno kišnog travnja, oborina je palo nešto više od prosjeka, 216 litara po kvadratnom metru, što je 110 posto prosječne količine oborina za proljeće.

Nakon svježeg početka lipnja, njegov nastavak donosi nam osjetno zatopljenje i prve vrućine. Kako se toplo vrijeme nastavlja do daljenjaga, ne bi bilo nemoguće da ćemo se s lipnjom vratiti u već uobičajeni “kolosjek” toplijih mjeseci od normale.

slika

Oborine u svibnju na DHMZ postajama
slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić