Friday, Jul. 10, 2020

Palo 88 litara u sat vremena: Velike poplave na karlovačkom području, poplavila Petrinja (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

05.08.2014

|

Kategorije:

Palo 88 litara u sat vremena: Velike poplave na karlovačkom području, poplavila Petrinja (FOTO, VIDEO)

Olujno nevrijeme tijekom jutra zahvatilo je šire karlovačko područje. Na službenoj mjernoj postaji u Karlovcu u samo 70 minuta palo je 88 litara kiše po kvadratnom metru. Ekstremna količina oborina u kratkom vremenu izazvala je velike poplave u gradu Karlovcu i prigradski područjima.

Dežurni motritelj nas je izvijestio da u 23 godine službe nikada nije zabilježio ovako veliku količinu oborine u kratkom vremenu.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Karlovca doznajemo da su brojne intervencije u tijeku. Na desetke vatrogasaca raspoređeno je po dojavama na terenu zbog ispumpavanja vode iz podruma i stanova. Intervenira se na gotovo cijelom području Karlovca, a osobito prema Tušiloviću. Uz poplavljene podrume, zabilježeni su mnogobrojni slučajevi odrona koji usporavaju ili potpuno blokiraju promet na lokalnim prometnicama. Uz orone, velike probleme u promete stvaraju bujica, a poplavljeni su i brojni podvožnjaci.

Županijski Centar 112 u Karlovcu do 10 sati ujutro zaprimio je više od 100 poziva građana. Pozivi se odnose na poplavljene kuće i poslovne prostore. U prigradskim područjima poplavljeno je nekoliko štala pa je u tijekom izvlačenje životinja.

Nevrijeme je tijekom jutra zabilježeno i na širem sisačkom području i dijelu zapadne Slavonije. U Požegi su do 10 sati pale 32 litre kiše po kvadratnom metru, a u Topolovcu 31 litra.

Grmljavinski pljuskovi su iza 10 sati zahvatilo i dio sjeverozapadne Istre. Glavnina kiša sredinom dana i poslijepodne zahvatit će Posavinu, a obilnijih pljuskova bit će mjestimice i u zaobalju.

Veliko nevrijeme s poplavama pogodilo je i Petrinju. Tijekom jutra na petrinjskom je području palo preko 50 mm oborine. Osim cesta poplavljene su brojne obiteljske kuće i štale. Voda je ponegdje veća od dva metra.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm oglasio žuti stupanj upozorenja na nevrijeme za cijelo područje, a europski centar za nevremena ESTOFEX za dio Hrvatske izdao je drugi stupanj upozorenja za velik dio Hrvatske, BiH i zapadne Srbije koji se odnosi na veliku mogućnost obilnih oborina i nešto manju mogućnost olujnih udara vjetra i tuče.

Udar munje za vrijeme nevremena u Karlovcu. Video: Dalibor Zonet

Animacija radarske snimke oborina (Bilogorac RC)
slika

ESTOFEX upozorenje za utorak

Poplava Petrinje. Foto: Smž Infovijesti
p1

p2

p3

p4

p5

p6

p7

Posljedice poplava u Karlovcu. Foto: Mario Pusić / CROPIX

poplave karlovac14 050814

poplave karlovac15 050814

poplave karlovac16 050814

poplave karlovac18 050814

poplave karlovac19 050814

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić