Monday, Sep. 23, 2019

Palo 88 litara u sat vremena: Velike poplave na karlovačkom području, poplavila Petrinja (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

05.08.2014

|

Kategorije:

Palo 88 litara u sat vremena: Velike poplave na karlovačkom području, poplavila Petrinja (FOTO, VIDEO)

Olujno nevrijeme tijekom jutra zahvatilo je šire karlovačko područje. Na službenoj mjernoj postaji u Karlovcu u samo 70 minuta palo je 88 litara kiše po kvadratnom metru. Ekstremna količina oborina u kratkom vremenu izazvala je velike poplave u gradu Karlovcu i prigradski područjima.

Dežurni motritelj nas je izvijestio da u 23 godine službe nikada nije zabilježio ovako veliku količinu oborine u kratkom vremenu.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Karlovca doznajemo da su brojne intervencije u tijeku. Na desetke vatrogasaca raspoređeno je po dojavama na terenu zbog ispumpavanja vode iz podruma i stanova. Intervenira se na gotovo cijelom području Karlovca, a osobito prema Tušiloviću. Uz poplavljene podrume, zabilježeni su mnogobrojni slučajevi odrona koji usporavaju ili potpuno blokiraju promet na lokalnim prometnicama. Uz orone, velike probleme u promete stvaraju bujica, a poplavljeni su i brojni podvožnjaci.

Županijski Centar 112 u Karlovcu do 10 sati ujutro zaprimio je više od 100 poziva građana. Pozivi se odnose na poplavljene kuće i poslovne prostore. U prigradskim područjima poplavljeno je nekoliko štala pa je u tijekom izvlačenje životinja.

Nevrijeme je tijekom jutra zabilježeno i na širem sisačkom području i dijelu zapadne Slavonije. U Požegi su do 10 sati pale 32 litre kiše po kvadratnom metru, a u Topolovcu 31 litra.

Grmljavinski pljuskovi su iza 10 sati zahvatilo i dio sjeverozapadne Istre. Glavnina kiša sredinom dana i poslijepodne zahvatit će Posavinu, a obilnijih pljuskova bit će mjestimice i u zaobalju.

Veliko nevrijeme s poplavama pogodilo je i Petrinju. Tijekom jutra na petrinjskom je području palo preko 50 mm oborine. Osim cesta poplavljene su brojne obiteljske kuće i štale. Voda je ponegdje veća od dva metra.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm oglasio žuti stupanj upozorenja na nevrijeme za cijelo područje, a europski centar za nevremena ESTOFEX za dio Hrvatske izdao je drugi stupanj upozorenja za velik dio Hrvatske, BiH i zapadne Srbije koji se odnosi na veliku mogućnost obilnih oborina i nešto manju mogućnost olujnih udara vjetra i tuče.

Udar munje za vrijeme nevremena u Karlovcu. Video: Dalibor Zonet

Animacija radarske snimke oborina (Bilogorac RC)
slika

ESTOFEX upozorenje za utorak

Poplava Petrinje. Foto: Smž Infovijesti
p1

p2

p3

p4

p5

p6

p7

Posljedice poplava u Karlovcu. Foto: Mario Pusić / CROPIX

poplave karlovac14 050814

poplave karlovac15 050814

poplave karlovac16 050814

poplave karlovac18 050814

poplave karlovac19 050814

Komentari

Share This Article

Related News

Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni
Fronta otpuhala vrućine
Knin: 41.0°C

O Autoru

Rade Popadić