Sunday, Jul. 5, 2020

Par dana “paklene” vrućine, a za vikend osjetno svježije!

Autor:

|

09.06.2014

|

Kategorije:

Par dana “paklene” vrućine, a za vikend osjetno svježije!

Jučer smo već pisali o visokoj temperaturi zraka tijekom vikenda. E pa u ovom tjednu bit će još toplije! Opširniju prognozu pročitajte u nastavku, a krajem tjedna očekuje se promjena vremena.

KOPNO:

Sunčano i vruće vrijeme sigurno će se nastaviti i u ponedjeljak, a i tijekom utorka. Temperatura zraka čak bi posvuda trebala prijeći iznad 30 Celzijevih stupnjeva u hladu! Bitno je znati i da će UV indeks, mjera štetnog Sunčevog zračenja, biti vrlo visok što znači da treba izbjegavati boravak na izravnom suncu između 10 i 17 sati ili se adekvatno zaštititi. Našim starijim sugrađanima i kroničnim bolesnicima preporučamo da dnevne aktivnosti obave ujutro i predvečer, a ne za vrijeme najveće vrućine. Treba uzimati dovoljno tekućine, najbolja je obična voda, i ne treba pretjerivati s masnom i teškom hranom.

Još malo toplije vjerojatno će biti i u srijedu i četvrtak. Mogla bi se malo povećati i sparina, a ono što je neugodno je da bi i noćni sati trebali biti topliji i sparniji pa će se navečer teže i sporije hladiti. Ovakvo vrijeme teško je i ljudima, ali i biljnom i životinjskom svijetu.

Krajem četvrtka i oko petka bi rasla mogućnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom pa treba imati na umu da neće biti posve stabilno. Ti pljuskovi su obično lokalnog karaktera. S njima bi trebalo i malo osvježiti. Nadajmo se da neće biti nevremena što je u ovakvim situacijama moguće.

Vjerojatno bi zato tijekom vikenda bilo promjenjivije i osjetno svježije. Povremeno je moguća kiša ili pljuskovi praćeni grmljavinom. Temperatura zraka posvuda će biti ispod 30 stupnjeva, a možda padne čak i malo ispod 25°C.

JADRAN:

U ponedjeljak će u većini krajeva biti pretežno sunčano i suho. U dijelu srednje, a osobito u južnoj Dalmaciji u poslijepodnevnim satima doći će do prolazno jačeg razvoja oblaka s kojim će lokalno biti pljuskova i grmljavine. Noću će puhati slaba, rijetko gdje i umjerena bura, podno Velebita bura će biti pojačana. Danju će na većem dijelu obale puhati slab maestral, samo u podvelebitskom kanalu slaba do umjerena bura. Bure će poslijepodne biti i u južnoj Dalmaciji. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 18 do 22°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 35°C.

U utorak će u većini predjela biti pretežno sunčano i suho. Poslijepodne većinom u Dalmatinskoj zagori i samo ponegdje uz obalu Dalmacije može biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Noću će puhati slaba, rijetko gdje umjerena bura. Danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 18 do 22°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 28 do 35°C.

Pretežno sunčano očekuje nas tijekom srijede. Poslijepodne u Dalmatinskoj zagori može biti slabih i prolaznih pljuskova s grmljavinom. Noći će biti tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab do umjeren maestral koji će poslijepodne na moru Dalmacije prolazno biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 18 do 22°C, uz obalu i na otocima od 22 do 27°C. Najviše dnevne temperature od 29 do 35°C.

U četvrtak u većini predjela pretežno sunčano i suho. Poslijepodne u zaobalju, a osobito u zaleđu Kvarnera može biti prolaznih pljuskova i grmljavine. Noću će puhati burin, danju slab maestral. Navečer na sjevernom Jadranu umjerena bura. Bit će vruće, ponegdje i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 30 do 36°C!

U petak pretežno sunčano i u većini krajeva suho. Poslijepodne su u zaobalju i samo ponegdje uz obalu mogući slabi i prolazni pljuskovi. Na sjevernom Jadranu ujutro umjerena, ispod Velebita i jaka bura, danju će okrenuti na slab sjeverozapadnjak. U Dalmaciji noću burin, danju slab maestral. Najviše dnevne temperature većinom od 29 do 35°C.

Subota će biti djelomično sunčana, povremeno uz promjenjivu naoblaku. Uglavnom će u drugom dijelu dana, uz prolazno više oblaka biti grmljavinskih neverina. Na sjevernom Jadranu će puhati slaba do umjerena bura, jača ispod Velebita. U Dalmaciji noću slaba bura, danju slab jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu će najviše dnevne temperature biti 2 do 4°C niže u odnosu na petak, u Dalmaciji tek neznatno niže.

U nedjelju će posvuda biti manje stabilno u odnosu na prethodne dane. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Pri tome se ponegdje ne može isključiti mogućnost nevremena. Na sjevernom Jadranu će ujutro biti jake, podno Velebita i olujne bure. U Dalmaciji noću slaba do umjerena bura, danju slab vjetar južnih smjerova. Posvuda svježije, za oko 5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na prethodne dane!

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov