Monday, Jul. 6, 2020

Pazin: U 12 sati pale 142 litre kiše, Nabujala Raša odnijela most

Autor:

|

10.09.2017

|

Kategorije:

Pazin:  U 12 sati pale 142 litre kiše, Nabujala Raša odnijela most

Ciklonalni promet u rujnu se nastavlja. Ispred nove ciklone i fronte koja se približava sa zapada u noći u jugozapadnoj struji pritječe vlažan i nestabilan zrak. Izražena oborinska zona se u noći od subote na nedjelju zadržavala na potezu od središnje Istre prema obroncima Učke i riječkom zaleđu. Do jutra je pala ekstremna količina kiše.

U Pazinu je na meteorološkoj postaji DHMZ-a jutros izmjereno čak 142  litara kiše. To je znatno više od mjesečnog prosjeka za rujan koji iznosi 109.9 litara kiše.  Količina kiše koja je prošle noći pala u Pazinu je gotovo u litru jednaka mjesečnom prosjeku za studeni (142.9) mm, a on je klimatološki najkišovitiji mjesec u Pazinu. Od početka rujna u Pazinu su  već pale 174 litra kiše na kvadratni metar.  Kiša uz grmljavinu i dalje pada na području središnje Istre.

I meteorološke postaje mreže pljusak.com bilježe troznamenkaste količine kiše koje su pale prošle noći i jutros.  U Poljanama (iznad Ičića) palo je od ponoći čak 179 litara kiše.  Još neke količine su: Marčelji 162, Jurdani 150 (od čega jutros u sat vremena 49.8 mm), Žminj 126.7, Rijeka Pehlin 109, Preluk 104.. Zanimljivo je da je Rijeku kiša zasad zaobišla, do jutros je palo tek 1.8 mm.

Glavni oborinski val vezan uz novu ciklonu se tek očekuje. DHMZ je u sustavu Meteo alarm za područje sjevernog Jadrana i Gorski kotar izdao narančasto upozorenje zbog  obilna kiša uz mogućnost za bujične poplave. Upozorenje je izdano za vrlo jako i olujno jugo duž Jadrana te olujne udare južnog i jugozapadnog vjetra u Lici i Gorskom kotaru.

Nabujala rijeka Raša odnijela je jutros oko 8 sati privremeni most kod Potpićna, koji je izgrađen da bi se mogao odvijati promet dok traje obnova mosta na županijskoj cesti Potpićan – Tupljak. Do Tupljaka se sada stiže preko Zajci, ali tom uskom prometnicom neće moći proći kamioni koji svakodnevno dolaze u Rockwool. Prognoza vremena za sutra predviđa kišno vrijeme kao danas, a smirivanje vremena očekuje se u utorak.

Vodostaj Raše se oko 10.30 sati u Potpićnu približio šestom metru, što je na granici proglašenja izvanrednog stanja. Dovoljan je bio pogled na Most Tupljak i most na cesti Labin Pazin – vodi je jedva ostalo nešto prostora za protjecanje. Od 11 sati vodostaj opada, a na snazi ostaju izvanredne mjere obrane od poplave. (labinstina.info)

Foto i Video: Labinstina.info

Prikaz oborina na meteorološkim postajama Poljane i Jurdani za zadnja 24 sata (www.pljuska.com)

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned