Sunday, Jul. 5, 2020

Pijavica pogodila Podstranu

Autor:

|

26.08.2018

|

Kategorije:

Pijavica pogodila Podstranu

Prava ljetna nevera protutnjala je tijekom nedjelje Dalmacijom. Radi se o cikloni i pripadajućoj fronti koji su se postupno premještali sa sjevernog dijela Dalmacije prema jugu. Prema podacima mreže Pljusak.com, do 19 sati najviše kiše je palo u Žaboriću, čak 68 litara. Radi se o količini oborine koje prosječno na ovom području padne u 2 mjeseca! Obilna kiša pala je i u Drnišu, 55 litara po kvadratnom metru, a slijede Selca 49, Hrvace 48, Zadar 43, Dubrovnik – Gruž 41, Župa Dubrovačka 39, Muć 32, Mala Paklenica 31, Sinj – Pavići 30 itd.

Količina oborina do 19 sati (Pljusak.com)

Uslijed kratkotrajnog nevremena u Trogiru, na ulicama su se stvorila bujice, a morali su intervenirati i vatrogasci koji su ispumpavali vodu kod kule Kamerlengo.

Oborine su bile vrlo neravnomjerno raspoređene pa su u mnogim krajevima Dalmacije oborine gotovo potpuno izostale. Primjerice, u Splitu je bilo tek nekoliko kapi kiše. Meteorološka vijest dana su pijavice koje su se pojavile na mnogim dijelovima Jadrana. Prvo su uočene kod Cresa, zatim Visa i Pelješca, a najveća se pijavica na moru kod Podstrane. Ova se pijavica pojavila na moru kod Stobreča, najveća je bila na moru kod Grljevca, a raspala se na moru kada se približila Krilu Jesenice. Ovako snažna pijavica mogla je napraviti veliku materijalnu štetu da se ušla nad kopno, srećom raspala se.

Video: Diana Tratar, Davor Vickov, Čatipović, Zvonimir Terze

Fronta je donijela i dugo čekano osvježenje. Temperature su u najvećem dijelu Dalmacije pale za više od 10 stupnjeva. Primjerice, kasno popodne u zadarskom i šibenskom zaleđu bilo je samo 15 stupnjeva, a najtoplije se zadržalo u Konavlima s temperaturama do 27°C.

Temperature zraka u Dalmaciji u 19 sati

Na sjevernom Jadranu i na sjeveru Dalmacije zapuhala je bura. Podno Velebita ima olujne udare.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned