Thursday, Jul. 16, 2020

Pijavice na makarskoj rivijeri oštetili brodice i kafić: Stolice letjele 200 metara u zrak! (FOTO)

Autor:

|

27.05.2014

|

Kategorije:

Pijavice na makarskoj rivijeri oštetili brodice i kafić: Stolice letjele 200 metara u zrak! (FOTO)

Atmosfera je tijekom utorka nad većinom dijelom zemlje bila nestabilna. Iako su kiša, pljuskovi i grmljavina bili lokalnog karaktera, teško je naći regiju u zemlji u kojoj ih nije bilo.

Na pregledu detektiranih munja tijekom dana, vidljivo je grmljavinska aktivnost tijekom utorka bila najizraženija na sjevernom Jadranu, osobito u unutrašnjosti Istre i riječkom području, a dosta grmljavine je bilo i u zapadnoj Slavoniji, gdje je bilo i tuče.

Ipak najzanimljiviji meteorološki događaj dana dogodio se na makarskoj rivijeri. Tamo se oko 17,15 pojavila pijavica, i to u smjeru Baške Vode i Brela. Pijavica se pojavila iz podnice grmljavinskog oblaka koji se nadvio nad Biokovo, a da se zaista radilo o pijavici, a ne o funnel cloudu potvrdili su nam očevici koji su vidjeli srk pijavice na moru u trajanju od nekoliko minuta.

Naši članovi dojavili su nam da se oko 17,15 prva pijavica pojavila na moru iznad Baške Vode. Pojavila se u luci, a zatim je s mora izašla na kopno. Na svom putu prema kopnu prešla je preko dvije brodice koje su obje ostale bez tende, a na putu pijavici našao se i lokalni kafić. Pijavica je napravila manju materijalnu štetu, slomila je tendu kafića, a stolove i stolice nagurala na hrpu.

– Pijavica je stolice dizala u zrak i do 200 metara! Prava je sreća da nitko nije stradao. Sve se jako brzo odigralo – rekao nam je očevidac Nediljko Marušić koji fotografirao pijavice iznad Baške Vode.

Ubrzo nakon prve, pojavila se i druga pijavica, no ona nije napravila bilo kakvu štetu. Nakon pijavica u oblacima se moglo primijetiti nekoliko funnel clouda i vrtloženja.

Malo kasnije i iznad Makarske se dogodio “pokušaj” formiranja još jedne pijavice, ali je sve ostalo na pojavi funnel clouda, rekao nam je član Crometeo tima Toni Katić.

Sinoptička situacija nad našim područjem išla je u prilog pojava pijavica na Jadranu. Dok se prizemni centar plitke, ali prostrane ciklone zadržavao oko područja Češke, nad Slovenijom i zapadnom Hrvatskoj bila je smještena ciklona u višim slojevima troposfere. Područje Jadrana bilo je s prednje strane ciklone gdje su dominirali jugozapadni visinski vjetrovi po visini, a u donjim slojevima bilo je prisutno smicanje vjetra po visini. Upravo su nad Dalmacijom i Slavonijom tijekom dana zabilježeno najjače uzlazno strujanje zraka. Dok je po visini stigao nešto hladnije zrak u odnosu na prethodne dane, površinska temperatura mora bila je od 20 do 22 Celzijeva stupnja.

Pijavica i funnel cloud snimljeni iz Makarske. Foto: Toni Katić

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Pijavica izand Baške Vode. Foto: Nediljko Marušić

pi1

pi2

pi3

Ulazak pijavice u Baškoj Vodi s mora na kopno. Foto: Live Cam Croatia
p1

p2

p3

p4

Detektirana električna pražnjenja iz oblaka tijekom utorka i sinoptička situacija

aci 09

Clipboard01

mlcape 09

press 12

wind 09

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić