Tuesday, Feb. 25, 2020

Plima i valovi poplavili Primošten i Stari Grad na Hvaru (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

12.01.2016

|

Kategorije:

Plima i valovi poplavili Primošten i Stari Grad na Hvaru (FOTO, VIDEO)

Protekle noći prošla nas je hladna fronta ciklone koja se centrom premještala preko Dalmacije. Srećom, nisu se dogodili scenariji na čiju su mogućnost ukazivali prognostički modeli. Plima je imala dva vrhunca, ali nijedan nije bio posebno izražen.

Prvi se dogodio jučer kasno popodne, a drugi rano jutros. Plima je poplavila rivu u Starom Gradu na otoku Hvaru, a izlila se i na nekoliko lokacija od Šibenika do Primoštena. Noćas je more bilo i u razini trogirske rive, ali se nije izlilo, piše Dalmacija News.

Najviše je podbacio vjetar. Iako je bilo lebićade i pulentade, značajnije brzine nisu zabilježene. Vjetar je udare veće od 40 čvorova imao na vanjskim otocima, na zadarskom području, oko Rogoznice i na krajnjem jugu Dalmacije. Splitsko područje gotovo da je imalo bonacu čitave noći. Vjetar je jutros djelomično poremetio i katamaranski promet.

Količine oborina koje su pale tijekom noći nisu velike, većinom je palo od 1 do 8mm kiše. Na Pelješcu je kratkotrajno zabilježena tuča.

Temperature zraka malo su niže od onih koje su se bilježile zadnja dva iznimno topla dana, no to je samo početak postupnog pada temperature koji će kulminirati jakim zahlađenjem na samom kraju tjedna.

Primošten nije prošao “lišo”

Čini se da je najdeblji kraj noćas i jutros izvukao Primošten, gdje su sve dežurne službe na terenu. Plima je nanijela pijesak i kamenja po šetnicama i cestama uz more, a prema neslužbenim informacijama, poplavljen je i restoran Amfora koji se nalazi tik uz more – plima je nanijela mora do metra visine.

Prema riječima komunalnog redara, Ivice Babačića, more se počelo dizati još protekle večeri, a problemi su se javili od 4 sata ujutro:

– More se izlilo na niže dijelove obale, a zabilježili smo da je na Maloj Raduči na nekoliko mjesta i oštetilo obalu.

Vjetar je nastavio puhati i jutros pa su službe u stanju pripavnosti.

Josip Jadrijević, predsjednik DVD-a Primošten, zadovoljan je upozorenjem kojega su meterolozi izdali i kojega su građani u potpunosti prihvatili.

– Nismo zabilježili niti jedan slučaj stradale brodice što znači da su njihovi vlasnici upozorenja ozbiljno shvatili. S obzirom da se prema prognozi očekuje smirivanje vjetra, novih problema ne bi smjelo biti.

Plimni val ponovno potopio Lapadsku obalu

Dubrovniknet javlja da je lapadska obala protekle noći ponovno poplavljena. Razlog nije obilna kiša, nego povećana razina mora koje se prelilo preko ceste. Zasad nitko od stanovnika nije tražio ispumpavanje, vatrogasci nisu intervenirali, a stanovnici se snalaze kako znaju i nadaju se da im more neće opet ući u stambene prostore. Lapadska je obala zatvorena za sav promet, obilazi se uz Batalu, a sama cesta preko obale je prepuna smeća koje je nanijelo more.

Upozoravaju se vozači i da su velike gužve od Sustjepana do Gruža, kao i na potezu preko Ilijine glavice. Iz Centra 112 javljaju i kako su u prekidu katamaranske linije Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula, dok se ostali promet odvija prema planu.

Jutrošnja plima i valovi u Primoštenu

Jučerašnje jugo i  oštro u Splitu. Foto: Darko Rom

Plima na strogradskoj rivi na Hvaru. Foto. Petar Botteri

Plima u Primoštenu (Web kamera)

Plima u Primoštenu. Foto: Josip Jadrijević


Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić