Thursday, Jul. 2, 2020

Počela kalendarska zima, a od zime ni “z”

Autor:

|

22.12.2015

|

Kategorije:

Počela kalendarska zima, a od zime ni “z”

Danas u 5 sati i 48 minuta po srednjoeuropskom vremenu nastupa zimski solsticij ili suncostaj. To je trenutak kada je Sunce u svom prividnom kretanju po nebu najjužnije ili najniže nad obzorjem. Tada je južni pol najviše priklonjen Suncu, a Sunčeve zrake su okomite na južnu obratnicu, na 23°27′ južne geografske širine.

Sjeverni pol je, nasuprot tomu, najviše otklonjen od Sunca i na sjevernoj polutki je noć najdulja, a dan najkraći. Zimski suncostaj je početak tzv. kalendarske (astronomske) zime na sjevernoj polutki, a događa se 21. ili 22. prosinca. Na južnoj polutki istovremeno počinje ljeto. Klimatološka zima započela je prvog dana prosinca. Zima, barem ona kalendarska u našim krajevima potrajati će do 20. ožujka 2016. kada će nastupiti proljetna ravnodnevnica, čime će početi astronomsko proljeće.

Niti prvi dan zime nije donio zimsko vrijeme. Pogled na sinoptičku kartu nad Europom jasno pokazuje dominaciju visokog tlaka zraka nad cijelim Sredozemljem, a tlak je najviši iznad Italije i Jadrana, gdje mjestimice na razini mora prelazi visokih 1035 hektopaskala.

Prvo zimsko jutro najhladnije je bilo u Dalmatinskoj zagori. I kotlinama Zagore srednje Dalmacije minimalne temperature padale su do -3 Celzijeva stupnja. U unutrašnjosti zemlje minimalne vrijednosti bile su od -1 do 8°C, uz obalu i na otocima od 3 do 12°C.

Magla i niski oblaci prekrivali su jutros sjeverni Jadran, kotline zaobalja i dio unutrašnjosti zemlje. Ipak, sunce je do sredine dana obasjavalo veći dio zemlje. Danas se očekuje temperatura zraka znatno više od normale za ovaj dio godine, pa će u većem dijelu zemlje biti od 10 do 17°, a hladnije će biti samo u predjelima sa cjelodnevnom maglom.

Stabilno i toplo vrijeme pratite će nas do Stare godine. Dojam stabilnog vremena samo će ponegdje remetiti magla i niski oblaci. Potpuno je neizvjesno hoće li upravo na Staru godinu doći do zahlađenja koje će nam stići s istoka.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić